روابط بین فردی
📚 خلاصه ای از مقاله روابط بین فردی:
یكی از نشانههای سلامت روانی ، وجود روابط سالم بین فردی است. روابط گرم و صمیمی با انسانهای دیگر منبع اعتماد ، راحتی و آسایش هر كدام از ماست. حمایت اجتماعی در واقع پیوندهای اجتماعی میان افراد است كه باعث ایجاد امنیت، آرامش، اهمیت و احترام در افراد میشود.
روابط بین فردی
یكی از نشانههای سلامت روانی ، وجود روابط سالم بین فردی است. روابط گرم و صمیمی با انسانهای دیگر منبع اعتماد ، راحتی و آسایش هر كدام از ماست. حمایت اجتماعی در واقع پیوندهای اجتماعی میان افراد است كه باعث ایجاد امنیت، آرامش، اهمیت و احترام در افراد میشود. برای بهرهگیری از این شبكه ارتباطی باید برخی مهارتها را آموخت. مهارتهایی كه به ایجاد روابط بهتر ما با دیگران كمك میكند. در چنین فضایی افراد براین باورند كه تنها نیستند و متعلق به گروهی از انسانها میباشندكه در مواقع ضروری میتوان از آنها كمك گرفت.
مهارت ارتباطات اجتماعی سه دستهاند:
مهارتهای اصلی ارتباط با دیگران: كلامی و غیر كلامی
مهارتهای كلامی: بیان افكار، احساسات ، خواستهها و آنچه در ذهن ما میگذرد به مخاطب خود و متقابلاً شناخت افكار و خواستههای آنها را شامل میشود برای دستیابی به مهارت كلامی باید بر مهارت های زیربنایی آن تسلط یافت.
مهارت گوش دادن: برای كسب اطلاعات خوب و سودمند، كیفیت گوش كردن مهم میباشد.تنها شنیدن سخنان دیگران كافی نیست. سوالاتی كه مطرح میكنیم، حالات و حركات ما، همگی در دقیق گوش كردن موثر است. دقیق گوش كردن را باید آموخت. نكاتی مانند توجه كردن، صبور بودن، خلاصهكردن سخنان گوینده، تفسیر گفتههای او و پاسخهای مناسب دادن را باید رعایت كرد.
مهارت صحبت كردن: ما از طریق صحبت كردن میتوانیم افكار، علایق، احساسات و خواستههای خود را برای دیگران بیان كنیم. تنها صحبت كردن مهم نیست، بلكه چگونه صحبت كردن اهمیت دارد. برای خوب صحبت كردن رعایت نكات زیر ضروری است:
♦ وقتی با دیگران صحبت میكنید باید حتماً به آنها نگاه كنید و ارتباط چشمی برقرار سازید . حجالت كشیدن نباید مانعی برای این ارتباط باشد.
♦ برای اینكه دیگران بتوانند به راحتی به حرفهای ما گوش دهند باید با تن صدای مناسبی صحبت كنیم.
♦ هنگام صحبت كردن متكم وحده نبوده و اجازه صحبت به دیگران بدهیم.
♦ دقیقاً پیرامون یك موضوع خاص صحبت كنیم نه اینكه هر موضوعی كه به ذهن ما رسید را بیان كنیم.
كلمات: كلمات در پیامی كه به دیگری منتقل میكنید، تاثیر مثبت فراوانی دارند. ممكن است به صورت دستوری و آمرانه، گفتگو را به بحث بكشانند. میتوان جملاتی را برگزید كه بدون پیش داوری و غیر مغرضانه باشد. بیان كلماتی دلپذیر ومناسب موجب میشود كه فرد با متانت گوش فرا داده، حقایق را جمع بندی كرده و به فكر حل مساله باشد. در حالی كه كلمات مغرضانه اغلب خشم فرد دیگر را برانگیخته و او را به جبهه گیری دعوت كند. كلمات را دقیق و روان انتخاب كنید، به طوری كه كلمات كوتاه، صحیح، پرمحتوا، صریح و مودبانه بوده و مفهوم بیانات خود را به حدس و گمان فرد دیگر واگذار نكنید. اگر احساس میكنیدمنظور شما را متوجه نشدهاند با دقت به توصیف مطالب خود بپردازید.
مهارتهای غیر كلامی:بخش اعظم تاثیرات ارتباطی از پیامهای غیر كلامی است.
لحن بیان، وضعیت بدن ، میزان ارتباط چشمی كه به آن زبان بدن گفته میشود نقش بسیار مهمی در ارتباطات دارند و استفادهی صحیح از زبان بدن یك مهارت محسوب میشود این مهارت خود به دو دستهی صوتی و غیر صوتی تقسیم میشود.
مهارت های صوتی:
♦ چگونگی ادای كلمات، یعنی لحن، درجه و سرعت ادای كلمات ما بسیار مهم است.
♦ میزان تاكیدی كه برای روشنكردن معنای موضوع داریم مفهوم مطلب را بیان خواهد كرد.
♦ كیفیت صوتی صدا همان آهنگ صدای افراد است. برخی گرم و دوستانه، برخی مهربان و صمیمی و برخی یكنواخت و …
♦ شما تا چه اندازه سریع سخن میگویید؟
♦ آیا آنقدر سریع صحبت میكنید كه كلمات روی هم لغزنده و شنونده را با مشكل مواجه كند؟
♦ یا آنچنان یكنواخت كه شنونده را خسته كند؟
سرعت كلام، به دو عامل بستگی دارد:
موضوع: برای موضوعات پیچیده باید شنونده زمان بیشتری برای درك صحبتهای ما داشته باشد.
شنونده: سرعت كلام خود را با سرعت حرف زدن شنونده باید هماهنگ سازیم.
مهارت های غیر صوتی:
حركات: انسانها با بدن خود اطلاعات زیادی راجع به خودشان به ما میدهند. وضعیت و حركات بدنی معرف خلق و خوی ماست. مثلاً زمانی كه به سخنان دیگران گوش میدهید با كمی خم شدن به جلو نشان دهید كه به سخنانشان توجه كامل دارید.
چشم ها: چشمهای ما اطلاعات پیچیدهای به دیگران میدهد. برای تشخیص و قضاوت در مورد هیجانات ، صداقت و اعتماد به نفس دیگران به چشم های آنها نگاه كنید.
مهارت های برقراری روابط صمیمانه با دیگران
مهارت لازم برای شروع ارتباط: باید به وضعیت ظاهری خود توجه نمائید زیرا طرز لباس پوشیدن ، پاكیزگی و آراستگی برای مخاطب اهمیت دارد.سلام ما همراه با لبخند، از پرسشهای و تعارفات روزمره شروع كرده، از محاسن تعریف و تمجید كنیم و به علاقهمندی مخاطب خود توجه نماییم.
ابتدا باید قالب جملات را كوتاه و ساده انتخاب كرده سپس اطلاعات كلی به مخاطب خود ارائه نماییم.
مهارت لازم برای ادامه ارتباط: باید استقلال درونی داشته باشیم تا در ارتباط با مخاطب وابسته نشویم. درك همدلانه و حمایت گری داشته باشیم یعنی فضای قابل اتكا و مطمئنی را بوجود آورده و در ارتباط خود مثبت گرایی داشته باشیم.
مهارتهای سازگاری با دیگران
باید به تفاوت های فردی توجه كرده با وجود همه ی تفاوتها نقطهنظرهای خود را بیان كرده و به صحبتهای طرف مقابل هم گوش دهیم.مسائل خود را حل كنیم تا با دیگران به تفاهم برسیم و با رعایت صداقت، ادب و تواضع در ارتباط خود با دیگران سازگاری برقرار كنیم.
(مهارت روابط بین فردی، به ایجاد روابط بین فردی مثبت با دیگران كمك می كند. یكی از این موارد، تواناییایجاد و ابقای روابط دوستانه است كه در سلامت روانی و اجتماعی ، روابط گرم خانوادگی به عنوان یك منبع حمایت اجتماعی و قطع روابط اجتماعی نا سالم نقش بسیار مهمی دارد).
سامانه ندای مشاور برای ارائه خدمات بهتر آماده پاسخگویی به شما عزیزان در زمینه مشاوره خانواده است.
جهت دریافت مشاوره در زمینه روابط بین فردی و مهارت های رابطه بین فردی
از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور با شماره ۹۰۹۹۰۷۱۳۷۵ تماس بگیرید
تماس از طریق تلفت ثابت در استان تهران با مشاره ۹۰۹۲۳۰۵۷۸۴
تماس از طریق موبایل همراه اول با شماره ۹۹۲۲۱۱۰۶
پاسخگویی همه روزه از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب حتی ایام تعطیل
روابط بین فردی
برچسب ها