بورسیه تحصیلی خارج از کشور 2023
📚 خلاصه ای از مقاله بورسیه تحصیلی خارج از کشور 2023:
در این مقاله در خصوص چگونه بورسیه تحصیلی بگیریم نکاتی مانند بورسیه تحصیلی چیست، شرایط گرفتن بورسیه تحصیلی و نحوه و مدارک لازم برای دریافت بورسیه آمده است
بورسیه تحصیلی خارج از کشور 2023
داوطلبانی که قصد ادامه تحصیل خود را در دانشگاه های خارج از کشور دارند، به طور عمومی به دنبال کسب فاند یا بورس تحصیلی هستند تا بدون نیاز به پرداخت هزینههای آموزشی بتوانند اهداف خود را دنبال کنند یا با هزینهای کمتر از آنچه معمول است، تحصیلات خود را ادامه دهند. در سال 2023، کمکهای مالی و بورسهای تحصیلی فرصت بسیار مناسبی برای افرادی با وضعیت مالی متوسط یا ضعیف ارائه میدهند.
بورس تحصیلی به معنای کمک مالی است که دانشگاهها، مراکز علمی یا موسسات خیریه به دانشجویان پرتلاش و صاحب شرایط علمی ارائه میدهند. عبارت “بورسیه” به عنوان معادل تحت اللفظی این واژه استفاده میشود، اما در زبان فارسی گاهی اشتباهاً به جای “بورس تحصیلی” نیز از عبارت “بورسیه” استفاده میشود.
بورسیه ها به طور عمومی برای دورههای تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد و دکتری) ارائه میشوند، اما این بدان معنا نیست که داوطلبان سایر مقاطع تحصیلی نتوانند از آن استفاده کنند. افرادی که تمایل به تحصیل در خارج از کشور دارند، با آگاهی از روشهای دریافت بورسیههایی که کشورهای مختلف با شرایط خاص به درخواستکنندگان اعطا میکنند، میتوانند به راحتی و با حداقل هزینه، هزینه تحصیل خود را در خارج از کشور کاهش دهند.
در ادامه این مقاله، مفهوم واژه “بورسیه” به صورت دقیق بررسی شده است و همچنین بر اهمیت آشنایی با جزئیات بورسهای تحصیلی، انواع کمکهای مالی بدون نیاز به انجام فعالیت، کمکهای مالی مقابل انجام فعالیت، کمکهای مالی در شرایط ویژه، و نکات مهمی که در خصوص بورسهای تحصیلی وجود دارد، تأکید شده است.
بورسیه تحصیلی: مفهوم و اهمیت
دانشجویانی که به تازگی تصمیم به مهاجرت تحصیلی گرفتهاند، ممکن است این سؤال را در ذهن خود داشته باشند: “بورسیه تحصیلی چیست؟” بنابراین، در ابتدا به توضیح معنا و مفهوم بورس تحصیلی میپردازیم. بورس تحصیلی یا اسکالرشیپ (Scholarship) نوعی پوشش مالی است که دولت، دانشگاهها، موسسات یا شرکتهای خصوصی در یک کشور مقصد برای تحصیل دانشجویان بینالمللی فراهم میکنند. این حمایت مالی به صورت ازای تحصیل و به صورت متنوعی ارائه میشود. به طور خلاصه، این کمکهای مالی را همچنین میتوان به عنوان “بورس تحصیلی” نامید.
اولین نکته مهم این است که بورسیه های تحصیلی، بر خلاف وامها و برخی کمکهای مالی تحصیلی که دانشجویان میبایست آنها را بازپرداخت کنند، نیازی به بازگرداندن به موسسه ارائهدهنده ندارند. به طور واقع، در بسیاری از دانشگاههای مقصد، دانشجویان پذیرفتهشده به هیچ وجه هزینهای را پرداخت نمیکنند و حتی شهریه دانشگاه و در برخی موارد همه هزینههای زندگی را تحت پوشش قرار میدهند.
علاوه بر این، در کشورهای مختلف موسسات خیریه و افراد نیکوکار ممکن است به همراه دولت، از فعالیتهای علمی دانشجویان حمایت کنند و با پرداخت هزینههای تحصیل و زندگی، راحتی روحی و مالی را برای آنان فراهم کنند. این اقدامات باعث میشود هیچ دانشجویی به دلیل مشکلات مالی از ادامه تحصیل منع نشود.
به طور خلاصه، بورسیه تحصیلی نقش بسیار مهمی در توسعه تحصیلات بینالمللی و دستیابی به آموزش عالی برای دانشجویانی که به دنبال تحصیل در خارج از کشور هستند، ایفا میکنند. این بورسها امکان رشد و پیشرفت فردی و متخصصانه دانشجو را فراهم میکنند و از طریق ارتباطات فرهنگی و علمی، تعامل و همکاری بین مللی را تقویت میکنند.
انواع بورسیه تحصیلی
بورسیه های تحصیلی در جهان در انواع مختلف وجود دارند. با توجه به وضعیت دانشگاهها و کشورهای مختلف، میتوان به انواع متنوعی از بورسیه های تحصیلی دسترسی پیدا کرده و فرصتی برای تحصیل رایگان یا با هزینه کمتر را فراهم کرد. بورسیه های تحصیلی براساس سازمان ارائهدهنده، میزان پرداخت و مدت زمان پرداخت به چندین دستهبندی مختلف تقسیم میشوند. به عنوان مثال، بورسیه های اراسموس موندوس که مربوط به دانشگاههای سراسر اروپا هستند، هزینههای تحصیل را به همراه بخشی از هزینههای جانبی پوشش میدهند.
✅ بورسیه های دانشگاهی تنوع زیادی دارند که با توجه به شرایط، مقطع تحصیلی و رشته دانشجویان تعیین میشود. به طور کلی انواع بورسیه دانشگاهی عبارتند از:
⚡️ 1. بورسیه عمومی: General Scholarship
⚡️ 2. بورسیه پژوهشی: Research Scholarship
⚡️ 3. بورسیه دانشجویی: Student Scholarship
⚡️ 4. بورسیه فوق لیسانس: Master’s Scholarship
⚡️ 5. بورسیه دکتری: PhD Scholarship
⚡️ 6. بورسیه ورزشی: Athletic Scholarship
⚡️ 7. بورسیه هنری: Artistic Scholarship
⚡️ 8. بورسیه مذهبی: Religious Scholarship
⚡️ 9. بورسیه خیریه: Charity Scholarship
⚡️ 10. بورسیه دولتی: Government Scholarship
هر کدام از این بورسیهها شرایط و ملاکهایی مخصوص به خود دارند و برای دریافت آنها، نیاز به مدارک و شرایط معینی دارید که باید با آنها آشنا باشید. برای راهنمایی بیشتر دانشجویان، جدول زیر اطلاعات جامعی درباره انواع بورسیه های تحصیلی و تعریف آنها را ارائه میدهد.
نام بورسیه تحصیلی | زیرمجموعه | توضیح |
بورسیه بدون نیاز به انجام فعالیت های جانبی |
بورسیه فول فاند (Full Fund) |
در بورسیه فول فاند تمامی هزینه های تحصیل و زندگی در دانشگاه مقصد به افراد بورسیه شده پرداخت می شود و رقابت زیادی برای دستیابی به این بورسیه ها در تمامی کشورها برقرار است. |
بورسیه پارشال فاند (Partial Fund) |
در این بورسیه به جای تمامی هزینه های زندگی و تحصیل، تنها درصدی از هزینه ها مثلا 50% هزینه به دانشجو پرداخت می شود. | |
بورسیه با انجام فعالیت های جانبی |
اسکالرشیپ (Scholarship) |
اسکالرشیپ ها در مقاطع تحصیلی مختلف برای دانشجویان بین المللی بر اساس شایستگی آن ها اعطا می شود. افرادی که شرایط تحصیلی مناسبی داشته باشند، به عنوان مثال معدل مورد نیاز دانشگاه را برآورده کنند، می توانند برای این بورسیه درخواست دهند. دانشجویان تمامی مقاطع و رشته ها می توانند برای اسکالرشیپ درخواست دهند. میزان پوشش هزینه ها برای تمام دانشجویان واجد شرایط یکسان نیست. |
دستیار تحقیق یا RA (Research Assistant) |
دانشجویان تحصیلات تکمیلی در صورتی که بتوانند نظر یک استاد خارجی را برای همکاری جلب کنند می توانند به عنوان دستیار پژوهشی برای انجام تحقیقات، پروژه های تیمی و یا نگارش مقالات پژوهشی با استاد همکاری کنند و بورسیه شوند. | |
دستیار تدریس یا TA (Teaching Assistant) |
می توان گفت در تمامی دانشگاه های دنیا افرادی به عنوان دستیار اساتید برای مدیریت کلاس های مقاطع مختلف انتخاب می شوند. در بسیاری کشورها این افراد می توانند از مزیت هایی همچون معاف شدن از پرداخت شهریه خوابگاه و غیره برخوردار شوند. | |
کارآموزی (Internship) |
دانشجویان بین المللی می توانند در صورت داشتن شرایط، در حین تحصیل خود با برخی شرکت ها و یا دانشگاه خود همکاری پاره وقت داشته باشند و از مزایای پرداخت بورسیه بهره مند شوند. | |
بورسیه های تشویقی |
جایزه تحصیلی (Awards) |
این پاداش ها محدودیتی ندارد و دانشگاه ها می توانند به دانشجویان با استعداد خود پرداخت نمایند. جایزه ها می تواند به شکل نقدی به حساب دانشجویان واریز شود و یا به شکل غیر نقدی مانند هزینه شرکت در کنفرانس های بین المللی، بن خرید کتاب و غیره اعطا شود. |
حذف شهریه تحصیلی (Tuition Waiver) |
برخی دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد می توانند از بورسیه های تحصیل رایگان و یا ارزان در دانشگاه مورد علاقه خود بهره مند شوند. میزان پوشش شهریه توسط همان دانشگاه مقصد تعیین می شود. | |
وام تحصیلی (Loan) |
برخی مراکز خصوصی یا بانک ها در یک کشور مقصد به دانشجویان شهروند و بومی خود آن کشور مبالغی را به عنوان وام هزینه تحصیل پرداخت می کنند. مبالغ این وام به جای واریز مستقیم به حساب دانشجو به حساب دانشگاه انتقال می یاید و برای دریافت آن باید دست کم یک ضامن داشت. |
بورسیه تحصیلی و هزینه ها (آیا بورسیه های تحصیلی هزینه دارند؟)
زمانی که دانشجویان موفق به دریافت بورسیه های تحصیلی سال 1401 از سوی دانشگاهها و مراکز آموزشی میشوند، نیازی به بازپرداخت هزینهها ندارند. در واقع، دانشگاه محل تحصیل هیچگونه هزینهای بابت تحصیل از دانشجویان دریافت نمیکند و حتی بخشی از هزینههای زندگی و هزینههای مربوط به تحصیل (بسته به شرایط بورس) را پرداخت میکند.
دو نوع بورس تحصیلی فول فاند و فاند وجود دارد. در بورس تحصیلی فول فاند یا بورسیه تحصیلی با رتبه کنکور، دانشجویان هیچگونه هزینهای بابت شهریه دانشگاه و امکانات سکونتی و رفاهی پرداخت نمیکنند و حتی درآمد ماهیانه نیز دریافت میکنند. اما در بورس تحصیلی فاند موسسات خیریه، تنها هزینههای تحصیلی و سکونتی دانشجویانی که علاقه و پشتکار فراوانی دارند، تحت پوشش قرار میگیرند.
کمک هزینه بدون نیاز به انجام فعالیت
وقتی فردی که میخواهد در خارج از کشور تحصیل کند، موفق به دریافت یکی از بورسیههای این دسته شود، نیازی نیست در مقابل کمک هزینهای که دریافت میکند، فعالیت یا کاری انجام دهد. این یکی از شرایطی است که برای مهاجرت نخبگان و رتبههای برتر آزمون کنکور سراسری وجود دارد. کمک هزینه بدون انجام فعالیت شامل چندین بخش مختلف است که در ادامه به بررسی هر یک از آنها میپردازیم.
- ۱. بورسیه (Scholarship): این کمک هزینه به منظور تشویق افراد به ادامه تحصیل در نظر گرفته شده است. عموماً برای دریافت این بورس، دانشجو باید شرایط تحصیلی مناسبی از نظر دانشگاه داشته باشد.
- ۲. فرصت مطالعاتی (Fellowship): فرصت مطالعاتی معمولاً برای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری در نظر گرفته میشود. بیشتر دانشجویان ترجیح میدهند از فرصت مطالعاتی به عنوان راهی برای تقویت سطح علمی و کسب تجربههای لازم برای موفقیت در رشته تخصصی خود استفاده کنند.
- ۳. جوایز (Awards): این کمک هزینه شامل هر نوع جایزه است و محدودیت خاصی ندارد. با این حال، معمولاً مبالغ این جوایز زیاد نیست و نمیتواند کل هزینههای تحصیل در سال ۲۰۲۳ را تامین کند.
- ۴. وام تحصیلی (Loan): دانشجوها میتوانند وام تحصیلی را از بانکها یا نهادهای خصوصی و دولتی دریافت کنند. این وامها به صورت مختلف و با شرایط متفاوت ارائه میشوند و عموماً به صورت مستقیم به حساب دانشجو واریز میشوند. یک نکته مهم درباره دریافت وام، معرفی فرد جهت ضمانت است که باید ضمانتنامه و تعهدنامه بازپرداخت را به دانشگاه ارائه دهد.
- ۵. کمک هزینه تحصیلی (Grant): کمک هزینه بلاعوضی است و انواع مختلفی دارد. این فاند تحصیلی از سوی نهادهای خصوصی، دولتی و سازمانهای مردمنهاد برای هر سال تحصیلی جدید ارائه میشود.
- ۶. معافیت شهریه (Tuition Waiver): معافیت یا حذف شهریه تنها به شهریه دانشگاه (هزینه واحد درسی) اعمال میشود و ممکن است دانشجو به صورت کامل یا درصدی از پرداخت شهریه معاف شود.
کمک هزینه در قبال انجام فعالیتهای تحصیلی
هنگامی که یک فرد میتواند یکی از بورسیههای مرتبط را دریافت کند و در خارج از کشور تحصیل کند، ممکن است برای دریافت این کمک هزینه، موظف به انجام فعالیتهای خاصی باشد. کمک هزینه تحصیل در خارج، در قبال انجام فعالیت، شامل چندین بخش است که در ادامه به توضیح جزئیات هر یک میپردازیم:
- ۱. دستیار تحقیق (Research Assistantship): به صورت مخفف RA شناخته میشود و به عنوان یک دستیار تحقیقاتی شناخته میشود. در واقع، این افراد در آزمایشگاه فعالیت میکنند و به استادان در انجام تحقیقات و نگارش مقالات و کتابها کمک میکنند. همچنین، در صورت نیاز به انجام نظرسنجی، تحقیقات بازار و سایر فعالیتهای مرتبط، در این حوزه فعالیت مینمایند.
- ۲. دستیار تدریس (Teaching Assistantship): به صورت مخفف TA شناخته میشود و مشابه حل تمرینهای استاد در ایران است. دستیار تدریس یک نوع بورسیه نیست، بلکه یک فعالیت دانشجویی است که از طریق استاد به دانشجو ارائه میشود و حقوق آن توسط استاد یا دانشگاه پرداخت میشود.
- ۳. کارآموزی (Internship): یکی از راههایی برای تسویه شهریه دانشگاه در دوران تحصیل، انجام کار به عنوان کارآموز میباشد. در این حالت، دانشجو به عنوان کارآموز در حوزه مرتبط با رشته تحصیلی خود فعالیت میکند تا درآمدی کسب کند.
بورسیه ها و کمک های مالی در حالات خاص
کمکهای مالی در حالات خاص، که به دانشجویان ارائه میشوند، در هر کشور و دانشگاه ممکن است متفاوت باشند. در این متن به بررسی جزئیات هر یک از این کمکها میپردازیم:
- ۱. کمکهای هزینه بر اساس شایستگی (MERIT Based Scholarships): این نوع بورسها برای دانشجویانی ارائه میشود که در کارنامه و رتبه کنکور به لحاظ علمی نسبت به دیگر داوطلبان اولویت دارند. این بورسها بر اساس رزومهی عمومی، نمرات دروس و آزمونهای زبان انگلیسی تعیین میشوند و هر ساله بین دانشجویان درخواستدهنده، کسانی که رزومه بهتری دارند، انتخاب میشوند و به آنها تعلق میگیرد. این بورسها بسته به بودجهی هر دانشگاه متغیر است.
- ۲. کمکهای هزینه برای خانمها (WOMEN): در برخی موارد، بورسهایی برای تشویق بانوان به ادامه تحصیل در نظر گرفته میشود، اگرچه تعداد آنها محدود است.
- ۳. کمکهای هزینه در حالات خاص پزشکی (Disability): این نوع بورسها برای افرادی است که دارای ناتوانی جسمی هستند، از جمله نابیناها، ناشنواها و افرادی با شرایط پزشکی خاص. این افراد میتوانند از این کمکهای مالی بهرهمند شوند.
- ۴. کمکهای هزینه برای درآمد کم (Financial Need): این نوع بورسها برای افرادی است که از خانوادههای با درآمد کم و کمتر تحصیل کردهاند ولی در عین حال عملکرد تحصیلی خوبی دارند و یا توانایی مالی برای پرداخت هزینههای دانشگاه را ندارند.
- ۵. کمکهای هزینه برای مطالعات خاص (Special Studies): بعضی از بورسها فقط برای رشتههای خاصی ارائه میشوند، به عنوان مثال رشتههای محیط زیست و انرژی. این رشتهها به دلیل درآمد کمتر و شرایط شغلی پس از فارغالتحصیلی، رشتههای محبوبی نیستند و بنابراین گروههای محیطزیستی بسیاری بورسها را به افرادی که علاقهمند به این رشتهها هستند، ارائه میدهند.
- ۶. کمکهای هزینه برای مناطق خاص (Regional): این بورسها برای مناطق یا کشورهای خاصی تعیین شده است، مانند هند، آسیای شرقی (مانند چین و کره) و کشورهای آفریقایی. پس از مشارکت آمریکا در چند جنگ در منطقه خاورمیانه، تسهیلات و بورسهای تحصیلی برای عراق و افغانستان در نظر گرفته شده است.
- ۷. کمکهای هزینه برای مهارتهای خاص (Professionals): این بورسها برای افرادی ارائه میشود که در زمینههای خاصی تخصص دارند. تخصص میتواند به مهارت در هر زمینهای مرتبط باشد، بنابراین هر کسی که در زمینههایی مانند ورزش، هنر، موسیقی یا هر موضوع دیگری که به عنوان سرگرمی شناخته میشود، فعالیت موثری داشته باشد، میتواند به دنبال این نوع کمکهای هزینه باشد.
شرایط دریافت بورسیههای تحصیلی
شرایط دریافت بورسیههای تحصیلی بستگی به چندین پارامتر اصلی دارد و نمیتوان برای همه بورسیههای مذکور در بخش قبل شرایط یکسانی را ذکر کرد. برخی از عوامل مؤثر در شرایط دریافت بورسیه تحصیلی عبارتند از کشور مقصد، رتبه علمی دانشگاه، میزان پوشش هزینهها توسط بورسیه، و غیره.
بعضی از شرایط در بین کشورها و دانشگاههای مختلف یکسان است و به عنوان شرایط عمومی شناخته میشوند، اما طبیعی است که هر دانشگاه یا موسسه ارائه دهنده بورس، شرایط اختصاصی دیگری را نیز برای متقاضیان شرکت در رقابت در نظر گرفته باشد. به عنوان مثال، شرایط زیر به عنوان یکی از الزامات مهم برای اخذ بورسیه تحصیلی محسوب میشوند:
- داشتن پذیرش تحصیلی در دانشگاه
- آشنا بودن با زبان انگلیسی یا زبان مورد نظر برنامه تحصیلی مانند فرانسوی، آلمانی، چینی، ژاپنی و غیره
- رعایت شرایط سنی (مثلاً حداکثر سن 25 سال برای متقاضیان مقطع کارشناسی و حداکثر 35 سال برای تحصیلات تکمیلی)
- کسب نمره قابل قبول در آزمونهای مانند GRE، GMAT، SAT یا آزمونهای ورودی دانشگاه
- حاصل کردن حداقل مدرک تحصیلی دیپلم
- داشتن معدل پیشنیاز دانشگاه در مقطع تحصیلی قبل (مثلاً حداقل 16 یا 17)
- داشتن نمرات برجسته در دروس مرتبط با رشته تحصیلی پذیرفته شده
- داشتن رزومه تحصیلی قوی
- عدم داشتن سابقه تحصیلی زیاد
- داشتن مقالات پژوهشی (اگرچه لزومی ندارد، اما تأثیر مثبتی دارد)
علاوه بر موارد ذکر شده در لیست بالا، ممکن است یک دانشگاه یا موسسه خاص در کشور مقصد انتظار برآورده کردن شرایط دیگری را نیز از دانشجویان متقاضی داشته باشد. هرچه میزان بورسیه تحصیلی بیشتر باشد، رقابت برای دستیابی به آن نیز شدیدتر خواهد بود.
مدارک مورد نیاز برای دریافت بورسیه تحصیلی
برای دریافت بورسیه تحصیلی، دانشجویان بینالمللی باید قبل از آغاز فرایند درخواست، با مدارک مورد نیاز در این راستا آشنا شوند. مدارک مورد نیاز برای دریافت بورسیه تحصیلی در هر دانشگاه یا مؤسسه ممکن است متفاوت باشد، اما اکثر دانشگاهها برخی از مدارک مشترک را از درخواستکنندگان بورسیه درخواست مینمایند.
پس از تحقیق و اطلاع از شرایط اعطای بورسیه تحصیلی توسط دانشگاه مقصد، دانشجو باید لیستی از مدارک مورد نیاز، مانند گواهی عدم ممانعت از تحصیل و سایر مدارک، را از طریق سایت رسمی دانشگاه به دست آورده و آنها را طبق دستورالعمل ترجمه و آماده کند. مدارک مورد نیاز برای دریافت بورسیه تحصیلی عبارتند از:
⏪ ۱. مدارک شناسایی ترجمه شده متقاضی: شامل پاسپورت معتبر و کپی آن که با اصل تطابق دارد.
⏪ ۲. تکمیل فرم درخواست بورسیه تحصیلی: فرم مربوطه را باید به درستی پر کرده و تکمیل نمایید.
⏪ ۳ . مدارک تحصیلی مقاطع قبلی ترجمه شده و دریافت تأییدیه تحصیلی: مدارک تحصیلی مربوط به مقاطع قبلی ترجمه شده و پس از تأییدیه تحصیلی، میتوانند استفاده شوند.
⏪ ۴. ترجمه رسمی مدارک تمکن مالی به همراه گردش حساب: برای تأمین هزینههای تحصیل و زندگی، باید مدارک مالی به همراه گردش حساب ترجمه رسمی شده ارائه شود.
⏪ ۵. مدرک زبان معتبر: برای اثبات سطح زبان مورد نیاز برای تحصیل در دانشگاه، باید مدرک زبان معتبری را ارائه نمایید.
⏪ ۶. رزومه تحصیلی قوی: یک رزومه جامع و قوی از تحصیلات خود را تهیه و ارائه نمایید.
⏪ ۷. انگیزهنامه: نامهای که دلایل شما برای تحصیل در دانشگاه و درخواست بورسیه را بیان کند.
⏪ ۸. توصیهنامه از اساتید مقاطع قبلی: توصیهنامههایی که اساتید شما در مقاطع قبلی صادر میکنند.
⏪ ۹. نامه پذیرش از دانشگاه مقصد در کشور خارجی.
⏪ ۱۰. هزینه پذیرش یا ارزیابی درخواست پذیرش (Admission Fee).
تمامی مدارک نام برده شده به همراه تمامی مدارک اضافی مورد نیاز توسط دانشگاه باید تا قبل از پایان مهلت درخواست بورسیه تحصیلی برای دانشگاه یا مؤسسه مربوطه ارسال شوند. همه مدارک باید به زبان مقصد ترجمه شده و دارای مهر دادگستری باشند.
بورسیه تحصیلی در مقاطع مختلف تحصیلی
شرایط اعطای بورسیه برای مقاطع تحصیلی مختلف تفاوتهایی دارد. اشخاصی که قصد تحصیل در مقطع کارشناسی خارج از کشور را دارند، معمولاً با شرایط دشوارتری برای دریافت بورسیه تحصیلی مواجه میشوند. دریافت بورسیه در مقاطع مختلف تحصیلی شرایط متفاوتی دارد و بنابراین دانشآموزان باید در طول تحصیل خود در مدارس، راهکارهایی برای تقویت رزومه تحصیلی خود را پیگیری کنند، در صورتی که علاقهمند به تحصیل عالی در خارج از کشور هستند.
اشخاصی که دارای سوابق درخشانی همچون معدل عالی، نمرات بالا، رتبههای کشوری یا بینالمللی در مسابقات و المپیادها، اختراع و سایر دستاوردها هستند، فرصت بیشتری برای دریافت بورسیه تحصیلی در مقطع کارشناسی دارند. دانشگاهها و دولتهای بسیاری از کشورها بودجه خود را به دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری اختصاص میدهند و دانشجویان کارشناسی فرصت کمتری برای دریافت بورسیه فول فاند دارند. با این حال، دریافت بورسیه در این مقطع ممکن است و غیرممکن نیست.
دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری بیشترین تمرکز را بر روی انجام تحقیقات و پژوهشهای دانشگاهی دارند و اساتید تمایل به همکاری با دانشجویان واجد شرایط و اعطای بورسیه به آنها دارند. تعداد بورسیههای کارشناسی ارشد در جهان بیشتر از دوره کارشناسی است. این دوره کوتاهتر است و اشتیاق دانشجویان برای تحصیل در این مقطع بیشتر است.
اگر با شرایط دریافت بورسیه تحصیلی در مقاطع مختلف آشنا باشید، میتوانید حدس بزنید که رقابت برای دریافت بورسیههای تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد بسیار بیشتر از سایر مقاطع است. فقط دانشجویانی که معیارهای اولیه دانشگاه را داشته باشند، موفق به اخذ بورسیه کارشناسی ارشد خواهند شد. هرچه دانشجو، مقطع کارشناسی خود را با سوابق و موفقیتهای بیشتری سپری کند، به دریافت بورسیه کارشناسی ارشد نزدیکتر خواهد بود.
در نهایت، آخرین مقطع تحصیلی به دانشجویان دکتری اختصاص داده میشود و بورسیههای فول فاند دانشگاهها دارای سهم ویژهای در این مقطع هستند. دانشجویان دکتری به مدت ۳ تا ۵ سال، گاهاً تا ۷ سال از زندگی خود را صرف انجام تحقیقات و پژوهش در این مراکز علمی میکنند و به عنوان بخشی از این فعالیتها، بورسیه فول فاند یا پارشال فاند دریافت میکنند. همچنین، برای آنها فرصتی برای درخواست کمک هزینه تحصیلی نیز وجود دارد.
برای پیروزی در رقابت برای بورسیههای تحصیلی در مقطع دکتری، دانشجو باید علاوه بر داشتن رزومه قوی، شرایط سنی لازم را نیز داشته باشد. معمولاً اساتید دانشگاه ها تمایل به همکاری با دانشجویان جوان و زیر ۳۵ سال را دارند و بنابراین افرادی که این شرایط را دارند، شانس بیشتری نسبت به دیگران دارند. همچنین، داشتن مقالات پژوهشی بینالمللی معتبر، توصیهنامه و پروپوزال قابل توجه، سهم زیادی در موفقیت دانشجویان دکتری در دریافت بورسیه تحصیلی دارد.
روش های دریافت بورسیه تحصیلی
برای اخذ بورسیه تحصیلی، باید مراحل مشخصی را به ترتیب طی کنید. از زمانی که تصمیم به مهاجرت تحصیلی میگیرید تا زمانی که بورسیه تحصیلی به شما اعطا میشود، باید یک فرآیند خاص را دنبال کنید و نیازمند به دانستن اطلاعات کافی درباره این مراحل هستید. در اکثر کشورها، روش دریافت بورسیه تحصیلی به ترتیب زیر است:
- 1. تقویت رزومه از قبل: برای موفقیت در دریافت بورسیه تحصیلی، عواملی مانند نمرات بالا و معدل مطلوب، مقالات و اختراعات قابل توجهی به شما در رقابت بورسیههای تحصیلی کمک میکنند. بنابراین، قبل از آغاز فرآیند دریافت بورسیه، باید در نظر داشته باشید که رزومه خود را تقویت کنید.
- 2. اخذ مدرک زبان: یکی از عوامل مؤثر در موفقیت در دریافت بورسیه تحصیلی، داشتن نمرات بالا در آزمونهای زبان معتبر است. پیش از شروع فرآیند دریافت بورسیه تحصیلی، بهتر است برای اخذ مدرک زبان خود، وقت کافی را صرف مطالعه و آماده شدن کنید.
- 3. انتخاب کشور و دانشگاه مقصد: بر اساس دلایل شخصی و سلیقه خود، ممکن است لیستی از کشورها و دانشگاههای خاصی را به عنوان مقصد رویایی خود در نظر بگیرید. بنابراین، در ابتدا باید یک لیست از این مقاصد را تهیه کنید.
- 4. آمادهسازی مدارک مورد نیاز: باید مدارک مورد نیاز دانشگاه مقصد خود را جمع آوری، ترجمه و آماده کنید. این مدارک شامل تهیه توصیهنامه از اساتید نیز میشود.
- 5. ارسال مدارک برای دانشگاه و درخواست بورسیه یا کمک هزینه تحصیلی: قبل از انقضای مهلت درخواست، باید مدارک و پرونده درخواست خود را برای بررسی به دانشگاه مقصد ارسال کنید.
- 6. بررسی درخواست و اعطای بورسیه تحصیلی: درخواست همه متقاضیان در مدت زمان مشخصی بررسی میشود و در صورت برآورده کردن شرایط دریافت بورسیه تحصیلی، میزان آن در نامه پذیرش ذکر میشود.
باید به خاطر داشت که برای دریافت بورسیههای دستیار تحقیق یا دستیار تدریس، باید مستقیماً با اساتید فعال در زمینه تحصیلی خود تماس بگیرید. اساتیدی که بودجه کافی دارند، دانشجویان واجد شرایط را از این طریق جذب و حمایت میکنند. همچنین، در طول دوره تحصیلی، ممکن است دانشجویان در موقعیتهای مختلفی درخواست کمک هزینه تحصیلی داشته باشند که در صورت امکان، توسط دانشگاه یا استاد به آنها پرداخت میشود.
چه کسانی میتوانند بورسیه تحصیلی بگیرند؟
در راستای افزایش تعداد دانشجویان ایرانی در دانشگاههای خارجی، بسیاری از افراد بدون در نظر گرفتن شرایط فعلی خود، تصمیم به دریافت بورسیه تحصیلی و ادامه تحصیل در خارج از کشور میگیرند. این سؤال که “چه کسانی میتوانند بورسیه تحصیلی بگیرند؟” برای این دسته از افراد یکی از مسائل مبهم است. با این حال، هیچ دلیلی وجود ندارد که افراد شانس خود را برای دریافت تحصیل رایگان در دانشگاههای جهانی دست کم بگیرند.
همانطور که در بخشهای قبلی بحث شد، برای تحصیل در دانشگاههای خارجی و دریافت بورسیه، برخی شرایط اولیه وجود دارد. به عنوان مثال، افرادی که پذیرش تحصیلی از یک دانشگاه خارجی دریافت نکردهاند، نمیتوانند به هیچ وجه بورسیه تحصیلی را دریافت کنند.
بورسیههای تحصیلی در هر کشور برای دانشجویان بومی و بینالمللی دانشگاهها به صورت جداگانه در نظر گرفته میشوند. بنابراین، دانشجویان بینالمللی قادر به درخواست و دریافت بورسیههای دانشجویان بومی نخواهند بود و برعکس. هر متقاضی باید با دقت بررسی کند که آیا شرایط دریافت بورسیه را دارد یا خیر. در اکثر دانشگاهها، قوانین سختگیرانهای برای اعطای بورسیه وجود دارد و حتی اگر فردی یک شرط را برآورده نکند، از رقابت محروم می شود.
بنابراین، در پاسخ به این سؤال ساده که چه کسانی میتوانند بورسیه تحصیلی بگیرند، باید ذکر کرد که افرادی این قابلیت را دارند که نامه پذیرش دانشگاه خارجی و شرایط سنی لازم برای بورسیه مورد نظر را داشته باشند و همچنین سایر الزامات تعیین شده توسط ارائهدهنده بورسیه را با ارائه مدارک معتبر اثبات نمایند. این الزامات میتواند شامل معدل بالا، داشتن مقاله پژوهشی و یا مدرک زبان باشد. با رعایت تمامی شرایط، امکان درخواست بورسیه برای تمامی افراد واجد شرایط وجود خواهد داشت.
معتبرترین سایت های دریافت بورسیه تحصیلی
با توجه به تعدد درخواست های بورسیه تحصیلی از کشورهای سراسر جهان، امروزه سایت های اخذ بورسیه تحصیلی زیادی خدماتی را برای راهنمایی بیشتر متقاضیان ارائه می دهند. در این سایت ها انواع کشورها و دانشگاه های جهان از نظر زمینه های اعطای بورسیه تحصیلی مورد بررسی و مقایسه قرار می گیرند. از همین رو هم انتخاب مقصد برای دانشجویان متقاضی سهولت پیدا می کند و هم موقعیت های ویژه و مناسبی در سراسر جهان به آن ها معرفی می شود.
از جمله معتبرترین و مشهورترین سایت های اخذ بورسیه تحصیلی می توان به موارد ذکر شده در جدول زیر اشاره کرد.
نام سایت اخذ بورسیه تحصیلی | توضیح | آدرس سایت |
اسکالرشیپ پوزیشن | این سایت در هر ساعت شبانه روز جدیدترین موقعیت های تحصیلی سراسر جهان را به کاربران معرفی می نماید. اکثر این موقعیت ها بورسیه های تحصیلی را نیز ارائه می دهند. | https://scholarship-positions.com |
گرنت یونیتی | سایت گرنت یونیتی علاوه بر فرصت های تحصیلی دارای اسکالرشیپ در جهان، موقعیت های کارآموزی و فرآیند مهاجرت تحصیلی را نیز در اختیار کاربران قرار می دهد. | https://grantunity.com |
تاپ یونیورسیتیز | این سایت خدمات بسیاری را در اختیار دانشجویان و دیگر کاربران قرار می دهد. مقایسه رتبه دانشگاه ها، موقعیت های اسکالرشیپ، نحوه اخذ بورسیه و غیره همگی در این سایت توضیح داده شده است. | https://www.topuniversities.com |
اسکالرشیپز | در این وب سایت مشهور امکان ساختن حساب کاربری و جستجو در بین هزاران بورسیه تحصیلی در سراسر جهان وجود دارد. | https://www.scholarships.com |
فست وب | این سایت به صورت رایگان امکان مقایسه کالج ها و دانشگاه های مختلف، پیدا کردن بورسیه تحصیلی و موقعیت کارآموزی را به مخاطبان خود می دهد. | https://www.fastweb.com |
روش دریافت بورسیه تحصیلی بدون رزومه تحصیلی عالی
روش دریافت بورسیه تحصیلی بدون رزومه تحصیلی عالی بسیار متفاوت از روشهایی است که تا کنون بررسی کردهایم. افرادی که بدون داشتن رزومه قوی تلاش میکنند تا بورسیه تحصیلی دریافت کنند، نباید انتظار بسیار بالا برای پذیرش و دریافت بورسیه داشته باشند. به دلیل تشدید رقابت، به ویژه در سالهای اخیر، احتمال وجود افرادی با رزومه قوی در رقابت برای موقعیتها و بورسیههای تحصیلی بالا است.
باید ذکر کرد که اخذ پذیرش تحصیلی و بورسیه تحصیلی تا حدودی به شانس افراد بستگی دارد. در صورتی که فرد رقبای قوی نداشته باشد، دستیابی به بورسیههای تحصیلی بهطور کلی دشوار خواهد بود. در واقع، بدون رزومه تحصیلی عالی، امکان پاسخگویی به پیشنیازهای دانشگاههای برتر و داشتن تحصیل رایگان وجود ندارد.
بورسیههای فول فاند به افرادی با سابقه و شایستگیهای برجسته اعطا میشوند، اما با رزومههای ضعیفتر، میتوان برای بورسیههای پارشال فاند و مشابه آن تلاش کرد. هرچه تعداد بورسیههای تحصیلی محدودتر باشد، نشاندهنده افزایش تقاضا و نیاز به تقویت رزومه است. این وضعیت به ویژه در بورسیههای تحصیلی مقطع کارشناسی مشاهده میشود. وجود گپ تحصیلی، معدل پایین و یا عدم ارائه شرط سنی، فرد را از رقابت خارج میکند.
نحوه دریافت بورسیه تحصیلی رایگان
تعدادی از دانشگاههای برجسته در جهان، مانند آلمان، امکان تحصیل رایگان را برای دانشجویان بومی و حتی بینالمللی فراهم کردهاند. این امکان به ویژه برای دانشجویانی که با مشکلات مالی مواجه هستند، تقاضا بسیار زیادی دارد. همچنین، در کشورهای دیگر که تحصیل رایگان نیست، امکان دریافت بورسیه تحصیلی رایگان، مانند بورسیه تحصیلی مکزیک، برای بسیاری از افراد وجود دارد.
بورسیه تحصیلی رایگان به طور کلی هزینههای تحصیل دانشجویان را تامین میکند. این بورسیهها معمولاً برای دانشجویان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در نظر گرفته شدهاند. افرادی که موفق به دریافت بورسیه تحصیلی رایگان از سوی دانشگاهها و یا مؤسسات خارجی میشوند، زندگی آسانتری خواهند داشت.
علاوه بر ارائه شهریه رایگان، بسیاری از دانشگاهها هزینههای خرید مواد آموزشی، هزینه زندگی و مسکن دانشجویان بینالمللی، هزینه بلیط رفت و برگشت، هزینه حمل و نقل و سایر هزینهها را نیز پوشش میدهند. در نتیجه، دانشجو میتواند حتی با سرمایه اولیه کم و یک شغل پارهوقت، زندگی معمولی یا حتی رفاهی را در کشور مقصد داشته باشد.
برای کسب اطلاعات درباره شرایط دریافت بورسیه تحصیلی رایگان، باید به وبسایت دانشگاه ها مراجعه یا با اساتید مراکز علمی تماس بگیرید. اساتید رشتههای تخصصی معمولاً در تماس با شرکتها و مؤسسات ارائهدهنده بورسیهها هستند و میتوانند امکان تحصیل رایگان را برای دانشجویان خود فراهم کنند.
بورسیه تحصیلی خارج از کشور 2023
برچسب ها
بورسیه تحصیلی بورسیه تحصیلی چیست شرایط گرفتن بورسیه تحصیلی چگونه بورسیه تحصیلی بگیریم دریافت بورسیه تحصیلی