شرایط تغییر رشته در دبیرستان 1402
📚 خلاصه ای از مقاله شرایط تغییر رشته در دبیرستان 1402:
توضیحات جامع درباره شرایط تغییر رشته در دبیرستان 1402 امکان تغییر سال دهم، پایه یازدهم و پایه دوازدهم، از رشته های نظری به یکدیگر و شرایط هر کدام بیان شده است.
شرایط تغییر رشته در دبیرستان 1402
یکی از مسائلی که برای دانشآموزان پایه یازدهم دوره متوسطه به وجود میآید، تغییر رشته تحصیلی است. انتخاب رشته تحصیلی یک موضوع حائز اهمیت است و متقاضیانی که مایل به تغییر رشته هستند، باید اقدامات مربوطه را به طور صحیح انجام دهند. این اقدامات شامل تکمیل فرم تغییر رشته، شرکت در امتحانات مربوط به تغییر رشته، تطبیق دروس و ثبت نمرات است.
دانشآموزانی که پس از امتحانات پایان ترم پایه نهم، براساس علاقه و هدف تحصیلی خود رشته تحصیلی خود را انتخاب کردهاند، میتوانند در پایه دهم در رشته مورد نظر خود تحصیل خود را ادامه دهند. اما گاهی اوقات اتفاق میافتد که فرد به رشته انتخابی خود علاقه نداشته باشد یا بر اساس شرایط بازار کار و آینده شغلی، تصمیم به تغییر رشته بگیرد. در این صورت، دانشآموزان برای ورود به پایه یازدهم در رشته دیگری، باید اقدامات لازم را انجام دهند.
تغییر رشته تحصیلی در دبیرستان تنها در آغاز پایه یازدهم برای رشتههای تجربی، انسانی و ریاضی امکان پذیر است. اما قبل از ورود به این پایه، داوطلبان میتوانند مراحل مربوط به تغییر رشته را انجام دهند. همچنین، برای داوطلبانی که تصمیم به تغییر رشته از پایه یازدهم به دوازدهم دارند، امکان تغییر رشته درون شاخهای برای رشتههای نظری وجود دارد. در ادامه، جزئیات امکان تغییر رشته در پایه یازدهم و دوازدهم را بررسی خواهیم کرد.
بیش تر بخوانید: ثبت نام نمونه دولتی
بیش تر بخوانید: ثبت نام مدارس تیزهوشان
تغییر رشته در پایه دهم به یازدهم 1402
در دوره پایه دهم، دانشآموزان در یکی از رشتههای شاخه نظری (ریاضی، تجربی، انسانی و علوم معارف اسلامی)، فنی حرفهای و کاردانش به تحصیل خود ادامه میدهند. سازمان آموزش و پرورش امکان تغییر رشته را برای دانشآموزانی که به هر دلیلی تمایل به ادامه تحصیل در رشته فعلی خود ندارند، فراهم کرده است.
تغییر رشته برای دانشآموزان پایه دهم به یازدهم از شاخه نظری (ریاضی، تجربی، انسانی و علوم و معارف اسلامی) به شاخههای هنرستان (فنی و حرفهای و کاردانش) و همچنین تغییر رشته درون هر شاخهای امکانپذیر است. لازم به ذکر است که فقط افرادی که با توجه به فرم هدایت تحصیلی پایه نهم، مجاز به ورود به رشته مورد نظر هستند، میتوانند اقدام به تغییر رشته کنند.
1. تصمیمگیری نهایی توسط دانشآموز و اولیا
در طول سال دهم، دانشآموزان در دو نوبت امتحانات خرداد و شهریور میتوانند تغییر رشته دهند. بهتر است تصمیم نهایی خود را حداقل یک ماه قبل از شروع امتحانات خرداد بگیرید. این زمان به شما امکان مطالعه دروس جدید را خواهد داد و میتوانید در هر دو نوبت خرداد و شهریور به خوبی در امتحانات شرکت کنید.
2. تکمیل فرم تغییر رشته در سامانه سناد دانشآموزی
در سامانه سناد، فرم تغییر رشته (فرم الف تغییر رشته) وجود دارد. دانشآموزانی که تمایل به تغییر رشته در پایه دهم دارند، باید این فرم را در دو نسخه چاپ شده کامل کرده و پس از امضای ولی، به مشاور یا مدیر مدرسه تحویل دهند. تکمیل این فرم باید ۲ هفته قبل از شروع امتحانات خرداد یا شهریور انجام شود.
3. تایید اداره آموزش و پرورش منطقه، ناحیه و یا شهرستان محل تحصیل دانشآموز
بعد از تایید فرم الف توسط مدیر مدرسه، باید اداره آموزش و پرورش منطقه، ناحیه و یا شهرستان محل تحصیل دانشآموز، در قالب فرم (ب)، به مدرسه محل تحصیل دانشآموز ارجاع داده شود. در صورتی که رشته مورد نظر در مدرسه محل تحصیل وجود نداشته باشد، اداره آموزش و پرورش میتواند مدرسه دیگری را مشخص کند.
4. شرکت در امتحانات و کسب نمره قبولی
دانشآموز باید در تعدادی از دروس تخصصی رشته جدید خود که در رشته قبلی وجود ندارند، شرکت کرده و در صورت کسب نمره قبولی در این دروس، امکان تغییر رشته را خواهد داشت.
مراقب باشید که پس از تغییر رشته، به مطالعه بیشتری درباره دروس و نحوه تطبیق آنها با رشته جدید خود بپردازید تا به خوبی در مسیر تحصیلی جدیدتان پیشرفت کنید.
5- تطبیق دادن دوروس
تعددی دروس همچون دروس عمومی، بین رشتهها به طور مشابه هستند و نیاز به طی کردن این دروس را ندارید. به این معنا نیست که شما مجبورید این دروس را دوباره طی کنید اگر در رشته قبلی تحصیل کردهاید. به عنوان نمونه، اگر یک فرد در رشته ریاضی در پایه دهم تحصیل کرده و تمایل به تغییر رشته به تجربی را داشته باشد، نیازی به طی کردن دروس شیمی و فیزیک ندارد.
بیش تر بخوانید: ثبت نام دبیرستان ماندگار البرز
بیش تر بخوانید: ثبت نام مدارس شاهد
تغییر رشته در دوره دهم 1402
در دانش آموزانی که در پایه نهم، براساس معیارهای مختلف، رشته تحصیلی خود را برای ورود به دوره دهم متوسطه انتخاب کردهاند، ممکن است به دلایلی از جمله علاقه و آینده شغلی، تصمیم به تغییر رشته در دوره دهم بگیرند. در نتیجه، در صورت داشتن شرایط لازم، این افراد میتوانند در مدت زمان تعیین شده برای تغییر رشته در دوره متوسطه اقدام کنند.
با توجه به آییننامه هدایت تحصیلی در خصوص تغییر رشته در دبیرستان، دانش آموزانی که در حال تحصیل در دوره دهم هستند، معمولاً دو هفته قبل از شروع امتحانات پایانی خرداد و یا شهریور، فرم مربوط به تغییر رشته از دوره دهم به یازدهم را تکمیل میکنند و سپس پس از تایید نهایی توسط مشاور مدرسه و وزارت آموزش و پرورش هر منطقه، در مهلت مشخصی میتوانند در امتحانات تغییر رشته در دوره دهم شرکت کنند.
بر اساس رشته تحصیلی جدیدی که دانش آموز میخواهد وارد شود، میتواند دروسی که در رشته قبلی خود گذرانده است را تطبیق دهد و فقط در امتحان دروس مورد نیاز و اصلی رشته مورد نظر خود شرکت کند. اگر در امتحان تغییر رشته در ماه خرداد نمره مورد نیاز را کسب نکند، میتواند همانند امتحان تعیین رشته در پایه نهم، در امتحان شهریور ماه مجدداً شرکت کند و فرصت خود را امتحان دهد.
بیش تر بخوانید: استفاده از تک ماده پایه دوازدهم
بیش تر بخوانید : استفاده از تک ماده پایه نهم
تغییر رشته در یازدهم به دوازدهم 1402
براساس آخرین بخشنامه وزارت آموزش و پرورش، اکنون امکان تغییر رشته در دوره دوازدهم برای رشتههای نظری (ریاضی، تجربی، انسانی و علوم و معارف اسلامی) به صورت درون شاخهای وجود دارد. این فرایند تغییر رشته مراحلی خاص را طی میکند که در زیر به تفصیل توضیح داده خواهند شد.
مراحل تغییر رشته در دوره دوازدهم عبارتند از:
- 1. تکمیل فرم تغییر رشته توسط دانش آموز: فرم تغییر رشته پایه دوازدهم (نمونه برگ شماره یک) باید در دو نسخه چاپ شده و توسط دانش آموز حداکثر دو هفته قبل از آغاز امتحانات مدرسه در ماه خرداد یا شهریور تکمیل شده و پس از امضا و اثر انگشت ولی دانش آموز، به مدیر یا مشاور مدرسه تحویل داده شود.
- 2. نگهداری فرم تغییر رشته: یک نسخه از فرم تغییر رشته پایه دوازدهم به دانش آموز تحویل داده میشود و نسخه دیگر آن در پرونده تحصیلی دانش آموز نگهداری میشود. توجه داشته باشید که این فرم برای امتحانات خرداد و شهریور باید به صورت جداگانه تکمیل شود.
- 3. معرفی دانش آموز برای شرکت در امتحان تغییر رشته: در صورتی که مدیر مدرسه با درخواست تغییر رشته پایه دوازدهم دانش آموز موافقت کند، باید درخواست کتبی خود را به اداره آموزش و پرورش ناحیه، شهرستان یا منطقه محل تحصیل دانش آموز ارسال کند تا در صورت موافقت کمیسیون موارد خاص، اجازه شرکت در امتحانات مورد نظر برای تغییر رشته پایه دوازدهم فراهم شود.
- 4. شرکت در امتحان تغییر رشته: دانش آموزانی که تمایل به تغییر رشته پایه دوازدهم دارند، باید با توجه به جدول زیر و پس از دریافت موافقت کمیسیون موارد خاص اداره آموزش و پرورش محل تحصیل، برای شرکت در امتحانات آماده شوند.
در صورتی که دروس بین رشته جدید و رشته فعلی دانش آموز مشترک باشند و نمره قبولی در آنها کسب شود، این نمره به عنوان نمره قبولی در نظر گرفته میشود و نیازی به شرکت مجدد در آن امتحان نخواهد بود.
5. تطبیق دروس رشته قبلی با رشته جدید: پس از دریافت موافقت کمیسیون موارد خاص اداره آموزش و پرورش محل تحصیل دانش آموز با تغییر رشته پایه دوازدهم و شرکت در امتحانات مورد نظر و کسب نمره قبولی، دانش آموز باید دروس باقیمانده از رشته جدید را در دوره تابستان و یا امتحانات دی ماه پایه دوازدهم انتخاب و در امتحانات آنها شرکت کند. برخی از دروس میتوانند با دروس رشته قبلی تطبیق یابند، در این صورت باید کد و محتوای مشابهی با دروس رشته جدید داشته باشند.
6. همزمانی امتحانات تغییر رشته پایه دوازدهم با امتحانات خرداد و شهریور: امتحانات تغییر رشته پایه دوازدهم همزمان با امتحانات نوبتهای خرداد و شهریور برگزار میشوند. در نتیجه، نمرات این امتحانات در صورت کسب نمره قبولی، در کارنامه دانش آموز در ستون مربوط به نمرات سالانه و یا نمرات شهریور ماه ثبت خواهند شد.
بش تر بخوانید: ثبت نام مدارس بزرگسالان
شرایط تکرار پایه تحصیلی برای تغییر رشته دبیرستان 1402
برای دانشآموزانی که قصد تغییر رشته در دبیرستان را دارند، قابلیت تکرار پایه تحصیلی وجود ندارد. به عنوان مثال، تغییر رشته از رشته انسانی به رشته تجربی یا از رشته ریاضی به رشته تجربی و بالعکس بدون تکرار پایه تحصیلی امکانپذیر است، زیرا همه سه رشته انسانی، ریاضی و تجربی از شاخه نظری هستند.
اما در صورت تغییر شاخه، امکان تکرار پایه وجود دارد. به عنوان مثال، تغییر رشته از رشته فنی به رشته تجربی و تغییر رشته از رشته ریاضی به رشته فنی با تکرار پایه تحصیلی انجام پذیر است. بنابراین، اگر میخواهید از امکان تکرار پایه استفاده کنید، باید درخواست خود را در سایت سناد ثبت کنید تا توسط مدرسه و آموزش و پرورش منطقه بررسی شود.
بیش تر بخوانید: سامانه پادا pada.medu.ir
بیش تر بخوانید: سایت تاییدیه تحصیلی emt.medu.ir
شرایط دریافت دیپلم مجدد 1402
در برخی موارد، دانشآموزان ممکن است به دلایلی مانند مهاجرت یا ترک تحصیلی، نیاز به دریافت دیپلم نظام جدید داشته باشند. اگر فارغالتحصیل از دورههای 6 ساله و 4 ساله متوسطه هستید و میخواهید دیپلم مجدد در شاخه کاردانش دریافت کنید، باید دروس مهارتی و شایستگیهای فنی و غیرفنی را نیز گذرانده و دروس دینی 3، اخلاق 3، قرآن 3، عربی و زبان 3 را نیز قبول شوید.
اهمیت دارد که از کدام شاخه نظری، فنی حرفهای یا کاردانش قصد دریافت دیپلم مجدد را دارید؛ بایستی در آزمون تمامی دروس سال دوازدهم رشته موردنظر شرکت کرده و نمره قبولی را کسب نمایید.
بیش تر بخوانید: سامانه سرویس مدارس تهران sns.tehranedu.ir
بیش تر بخوانید: ثبت نام سرویس مدارس سپند irtusepand.ir
مشاوره تغییر رشته در پایه یازدهم 1402
“فرآیند انتخاب رشته در دوره دوم متوسطه یک تصمیم مهم برای هر فرد است، زیرا این تصمیم بر آینده شغلی او تأثیر میگذارد. برای انتخاب رشته مناسب، نیازمند تحقیق درباره بازار کار و همچنین توانایی و علاقهمندی فرد به رشته مورد نظر است. برخی از دانشآموزان ممکن است پس از انتخاب رشته احساس ناراحتی کنند و بخواهند رشته خود را تغییر دهند. در این موارد، دو راه برای تغییر رشته وجود دارد: تغییر رشته در پایه یازدهم به دوازدهم و تغییر رشته در پایه دهم به یازدهم.
توصیه ما این است که در صورت تمایل به تغییر رشته، اقدام به تغییر رشته در پایه یازدهم به دوازدهم کنید. در این حالت، شما قبل از تصمیم نهایی خود، بخشی از دروس رشته اولیه خود را در پایه دهم و یازدهم خواندهاید و این باعث میشود تصمیمتان برای تغییر رشته پایه یازدهم مطمئنتر و استوارتر باشد.
به عبارتی دیگر، با تغییر رشته در پایه یازدهم، شما قبل از شرکت در امتحانات تغییر رشته، تمام جنبهها را ارزیابی میکنید و پس از تصمیم قطعی خود، اقدام به تغییر رشته میکنید. همچنین در تغییر رشته پایه یازدهم، به دلیل تداخل دروس عمومی، تعداد زیادی از دروسی که در رشته فعلی و رشته جدید مشترک هستند، کمتر خواهد بود. بنابراین تعداد امتحاناتی که باید در این فرایند شرکت کنید، به شدت کاهش مییابد.
یکی از مزایای دیگر تغییر رشته پایه یازدهم به دوازدهم، فرصت مناسبی برای شرکت در کنکور سراسری و کسب موفقیت در آن است. بسیاری از دانشآموزان، به ویژه دانشآموزان رشته ریاضی، در زمان ثبت نام در کنکور سراسری، عموماً تمایل دارند در گروههای آزمایشی غیراز گروه آزمایشی رشته خود ثبت نام کنند.
ثبت نام در گروه آزمایشی متفاوت با رشتهای که در آن مدرک دیپلم و سال دوازدهم را گرفتهاید، نیازمند مطالعه حجم عظیمی از دروس رشته جدید خواهد بود و این کار زمان زیادی را از شما میطلبد. با تغییر رشته در پایه یازدهم، شما در همان زمان معمول تحصیلات متوسطه تمامی دروس لازم را خواندهاید و با دروس جدید آشنایی کافی دارید. بنابراین نیازی به وقت اضافی برای مطالعه از ابتدا و بدون آمادگی قبلی نخواهید داشت.
بیش تر بخوانید: ثبت نام مدارس دکتر حسابی
بیش تر بخوانید: ثبت نام دبیرستان انرژی اتمی
برای دانلود فایل pdf مطلب روی دانلود مقاله کلیک کنید.
شرایط تغییر رشته در دبیرستان 1402
برچسب ها
تغییر رشته در دبیرستان تغییر رشته در سال یازدهم تغییر رشته در سال دوازدهم تغییر رشته در سال دهم
سلام
یازدهم به دوازدهم تغییر رشته دادم
خاستم بپرسم درسای باقی مونده تغییر رشته که واسه دهم هستن رو باید نهایی امتحان بدم یا داخلی میگیرن؟
با سلام من از دهم ریاضی به یازدهم گرافیک (فنی) تغییر رشته دادم ، و دروس عمومی همش و تخصصی کلاس دهم گرافیک رو قبول شدم اما دروس تخصصی رشته قبلی یعنی رشته ریاضی رو قبول نشدم ، لازمه این ها رو قبول بشم تا دیپلم بگیریم یا اجبار نیست؟