ظرفیت مازاد دانشگاه چیست
📚 خلاصه ای از مقاله ظرفیت مازاد دانشگاه چیست:
در این مقاله ظرفیت مازاد دانشگاه ها معرفی و بررسی شده و شرایط ثبت نام و رشته های ظرفیت مازاد دانشگاه ها به همراه شهریه دوره ظرفیت مازاد ارائه شده است
ظرفیت مازاد دانشگاه چیست
در دنیای پر از دانشگاهها و رشتههای مختلف، داوطلبان کنکور سراسری با مشکلات مختلفی روبرو هستند. یکی از مواردی که برای آنها ابهام ایجاد میکند، ظرفیت مازاد دانشگاهها است. برخی از دانشگاهها دارای پردیسها و دانشکدههای پردیس نمیباشند و با این حال، برای پذیرش دانشجو میتوانند از ظرفیت مازاد دانشگاه استفاده کنند. این دانشجویان پذیرفته شده در ظرفیت مازاد دانشگاه، از جمله دانشگاههای آزاد یا علوم پزشکی، ملزم به پرداخت شهریه ترمیک معادل شهریه پردیسها هستند.
قوانین مرتبط با ظرفیت مازاد دانشگاهها، از سال 1393 مورد اجرا قرار گرفته است و بر اساس این قانون، دانشگاههای علوم پزشکی و یا آزاد کشور میتوانند فراتر از ظرفیت عادی خود دانشجو پذیرفته کنند. این امر نه تنها به نیازهای افراد علاقهمند به تحصیل در این رشتهها پاسخ میدهد، بلکه باعث افزایش فرصتهای تحصیلی و کاهش محدودیتها در انتخاب رشتههای تحصیلی میشود.
واضح است که شرایط تحصیل دانشجویان پذیرفته شده در ظرفیت مازاد دانشگاهها متفاوت از شرایط تحصیل دانشجویان در دیگر رشتهها است. این شرایط، احتمالاً به دلیل تخصصی بودن رشتهها و نیازهای خاص آنها برای تأمین نیروی انسانی متخصص، از سایر رشتهها تفاوتهایی دارد. بنابراین، داوطلبان کنکور سراسری در صورت علاقه به انتخاب رشتههای مشمول ظرفیت مازاد دانشگاهها، بهتر است به دقت شرایط و مشخصات هر رشته پرداخته و تصمیمگیری هوشمندانهای انجام دهند.
در نهایت، با توجه به اینکه قوانین و ضوابط ممکن است به مرور زمان تغییراتی کنند، اطلاع از آخرین مقررات مرتبط با ظرفیت مازاد دانشگاهها و پردیسهای خودگردان، برای داوطلبان کنکور و افراد علاقهمند به تحصیل در رشتههای مختلف، اهمیت دارد. بنابراین، پیگیریهای لازم از منابع رسمی و معتبر تحصیلات عالی اهمیت دارد تا اطلاعات دقیقی در این خصوص کسب شود و انتخابهای بهتری صورت گیرد.
ظرفیت مازاد دانشگاه چیست؟
در دنیای تحصیلات عالی کشور، هر دانشگاه بر اساس تعداد اساتید و خدمات آموزشی خود، ظرفیت معینی را برای پذیرش دانشجو در نظر میگیرد. این موضوع باعث میشود تعداد دانشجویانی که میتوانند وارد دانشگاه شوند و ادامه تحصیل دهند، محدود شود. دانشگاههای علوم پزشکی نیز مانند سایر دانشگاهها، به تعداد مشخصی دانشجویی در هر نیمسال پذیرش میکنند.
اما با افزایش تقاضا و تعداد متقاضیان ثبتنام در دانشگاههای علوم پزشکی، این دانشگاهها فرصت پذیرش بیشتری را با استفاده از ظرفیت مازاد خود فراهم کردهاند. به عبارت دیگر، دانشگاههای علوم پزشکی در کنار ظرفیت اصلی خود، میتوانند از ظرفیت مازاد نیز برای پذیرش دانشجو استفاده کنند.
ظرفیت مازاد دانشگاه بر اساس تعریفهای خاص خود تعیین میشود و از ظرفیت پردیس خودگردان تفاوتهایی دارد. در واقع، دستهای از دانشگاهها که اجازه پذیرش دانشجو در ظرفیت پردیس خودگردان را ندارند، میتوانند به جای آن، از ظرفیت مازاد استفاده نمایند.
نکته قابل توجه این است که دانشجویانی که در ظرفیت مازاد دانشگاهها پذیرفته میشوند، ملزم به پرداخت شهریه ترمی معادل شهریه پردیسها هستند. میزان شهریه تعیین شده برای این دانشجویان، از سوی دانشگاه به آنها اعلام میشود.
همچنین، دانشجویانی که به دلیل رتبه کمتر در کنکور، امکان پذیرش در دانشگاههای علوم پزشکی را ندارند، میتوانند در ظرفیت مازاد دانشگاه ثبتنام کنند. شرایط تحصیل و میزان شهریه در این ظرفیت، به همان شرایط تحصیل در دانشکدههای پردیسهای خودگردان اعمال میشود؛ با این تفاوت که معمولاً این دانشجویان در دانشکدههای اصلی دانشگاهها تحصیل میکنند.
از آنجا که قوانین و مقررات ممکن است به مرور زمان تغییر کنند، اطلاعات بهروز و دقیق از منابع رسمی و معتبر، برای داوطلبان کنکور و افراد علاقهمند به تحصیل در رشتههای علوم پزشکی، بسیار حیاتی است تا انتخابهای مناسبتر و موفقتری را برای آیندهی تحصیلیشان انجام دهند.
بیشتر بخوانید: اعتبار مدرک دوره ظرفیت مازاد
بیشتر بخوانید: اعتبار مدرک پردیس خودگردان
رشته های دارای ظرفیت مازاد در دانشگاه ها؛ موفقیت و فرصت های تحصیلی
یکی از مسائلی که داوطلبان کنکور سراسری به آن پیشمیآیند، رشتههای دارای ظرفیت مازاد در دانشگاهها هستند. این رشتهها عمدتاً جزو رشتههای محبوب به شمار میآیند که از ظرفیت مازاد برخوردار هستند. به عنوان مثال، رشتههای پزشکی و پیراپزشکی اغلب دارای ظرفیت مازاد در دانشگاهها هستند.
با توجه به ظرفیتهای دانشگاهها، امکان پذیرش دانشجو به صورت ظرفیت مازاد تعیین میشود. دانشگاههای آزاد عموماً اقدام به پذیرش دانشجو با ظرفیت مازاد میکنند، در حالی که دانشگاههای دولتی و دانشگاههای علوم پزشکی معمولاً کمتر این اقدام را انجام میدهند.
به هر حال، دانشجویانی که در دانشگاههای روزانه یا پردیسهای خودگردان قبول نشدهاند، میتوانند منتظر اعلام دانشگاهها برای پذیرش ظرفیت مازاد شوند. این دانشجویان با اطلاع از امکان ثبتنام در رشتههای مختلف، امیدوارند که رشتهای که به آن علاقهمند هستند، در ظرفیت مازاد دانشگاهها ارائه شود.
دانشجویانی که مایل به ثبتنام در رشتههای دارای ظرفیت مازاد هستند، پس از اعلام نتایج نهایی دانشگاههای آزاد، منتظر اعلام دانشگاهها برای وجود یا عدم وجود ظرفیت مازاد میشوند. اگر دانشگاههای آزاد ظرفیت مازاد را در نظر گرفته باشند، یک مهلت زمانی خاص به داوطلبان اعطا میشود تا بتوانند در این رشتهها ثبتنام کنند. از جمله رشتههایی که معمولاً دارای ظرفیت مازاد هستند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: سهمیه پذیرش آزاد چیست
بیشتر بخوانید: نرم افزار تخمین رتبه کنکور
شهریه رشته های ظرفیت مازاد دانشگاه
در ادامه به بررسی چالشها و هزینههای تحصیل در رشتههای ظرفیت مازاد دانشگاه میپردازیم. پذیرش در این رشتهها وابسته به پرداخت شهریه به صورت ترمیک است. دانشجویانی که در دانشگاههای علوم پزشکی، دانشگاههای آزاد و دیگر دانشگاهها در رشتههای ظرفیت مازاد قبول میشوند، اجباری هستند که هزینههای تحصیل خود را پیش از ثبتنام در ترم بعد پرداخت کنند.
شهریهی دورههای ظرفیت مازاد دانشگاه، معادل شهریهی دانشگاههای پردیس خودگردان است، زیرا ماهیت پذیرش دانشجو در این ظرفیتها همانند پذیرش در رشتههای دانشکدههای پردیس خودگردان میباشد. در واقع، دانشگاههایی که پردیس خودگردان ندارند، اگر شرایط لازم را داشته باشند، میتوانند در ظرفیت مازاد دانشگاه عملیات پذیرش دانشجو را انجام دهند.
بر این اساس، قوانین آموزشی رشتههای ظرفیت مازاد دانشگاه بهطور کلی مشابه قوانین آموزشی پردیس خودگردان هستند. همچنین، مبلغ شهریهی دورههای ظرفیت مازاد دانشگاهها، از میزان تمامی شهریههای پرداختشده بیشتر است و دارای نرخ نسبتاً بالاست.
با توجه به نوع رشته، سال ورودی و تعداد واحدهای دریافتشده توسط دانشجو، میزان شهریهی دورههای ظرفیت مازاد دانشگاهها ممکن است متفاوت باشد. دانشجویانی که در رشتههای مختلف ظرفیت مازاد دانشگاهها قبول میشوند، موظف به پرداخت هزینههای ترمیک شهریههای ثابت و همچنین شهریههای غیرثابت بر اساس تعداد واحدهای انتخابی خود هستند.
بهطور کلی، رشتههای علوم پزشکی و پیراپزشکی دارای حداقل 7 میلیون تومان شهریه و حداکثر 14 میلیون تومان شهریه برای هر ترم هستند. از طرف دیگر، رشتههای غیرعلوم پزشکی و پیراپزشکی هزینههای کمتری دارند و معمولاً شهریههای این رشتهها حدود 7 تا 10 میلیون تومان میباشد. ارقام ذکرشده مربوط به سال گذشته هستند و هر ساله این مبالغ به اندازه 10 تا 15 درصد افزایش مییابد.
بیشتر بخوانید: شهریه های دانشگاه آزاد
بیشتر بخوانید: شهریه دانشگاه علمی کاربردی
بیشتر بخوانید: شهریه دانشگاه غیر انتفاعی
در صورت نیاز به مشاوره تحصیلی رایگان می توانید از خدمات سامانه ندای مشاور استفاده کنید. همچنین برای دانلود فایل pdf این مطلب روی ظرفیت مازاد دانشگاه چیست کلیک کنید.
ظرفیت مازاد دانشگاه چیست
برچسب ها
ظرفیت مازاد دانشگاه شرایط ثبت نام ظرفیت مازاد رشته های ظرفیت مازاد دانشگاه ها شهریه دوره ظرفیت مازاد