سهمیه پذیرش آزاد چیست
📚 خلاصه ای از مقاله سهمیه پذیرش آزاد چیست:
در این مقاله در خصوص انواع سهمیه های پذیرش آزاد کنکور سراسری، سهمیه کنکور کارشناسی ارشد و سهمیه کنکور دکتری به طور کامل توضیحاتی ارائه داده شده است
سهمیه پذیرش آزاد چیست
در هر یک از آزمونهای ملی برگزار شده برای انتخاب دانشجویان در مقاطع مختلف، تعدادی سهمیه تخصصی و ویژه به عنوان نظر میگیرند که شامل سهمیههایی نظیر 5 و 25 درصد از زحمتکشان و خدمتگزاران، سهمیههای مختص رزمندگان و نیروهای نظامی، سهمیههای مرتبط با خدمات بهیاری و … برای گروههای مختلف در نظر گرفته میشوند. داوطلبانی که شرایط هیچکدام از این سهمیهها را ندارند، به عنوان داوطلبان سهمیهپذیر آزاد شناخته میشوند.
هدف از اعمال این سهمیهها، برقراری عدالت آموزشی در سیستم پذیرش دانشجویان در سطوح مختلف تحصیلی در کشور است. این سهمیهها براساس وضعیت و شرایط متقاضیان در هر مقطع تعیین میشوند. یکی از این سهمیهها، سهمیهپذیرش آزاد در آزمونهای ملی برای کنکور، ارشد و دکترا است.
سهمیهپذیرش آزاد، به معنای دستهای از سهمیهها است که مستقل از سایر سهمیههای موجود برای کنکور، از جمله سهمیههای مناطق، زحمتکشان، شهدا، خدمات بهیاری و … در نظر گرفته میشود. درصدی از کل پذیرش رشتههای کنکور، ارشد و دکترا به این سهمیهپذیرش آزاد اختصاص داده میشود و میزان آن بر اساس رتبه کل کشوری در زیرگروه رشته مورد نظر محاسبه میشود. در ادامه این مقاله، به معرفی و توضیح سهمیهپذیرش آزاد در آزمونهای ملی کنکور، ارشد و دکترا خواهیم پرداخت.
سهمیه پذیرش آزاد کنکور سراسری
در فرآیند انتخاب دانشجویان در کنکور سراسری، سهمیههای متعددی مورد استفاده قرار میگیرد. این سهمیهها شامل مواردی نظیر سهمیه مناطق مختلف، سهمیه مناطق محروم، سهمیه مناطق زلزله زده، سهمیه ایثارگران با درصدهای مختلف، سهمیه رزمندگان، سهمیه خانوادههای شهدا، سهمیه بهیاران، سهمیه کارمندان، سهمیه فرزندان اعضای هیئت علمی دانشگاهها و … میباشد.
در صورتی که داوطلبانی هیچکدام از شرایط مذکور را نداشته باشند، به عنوان داوطلبان سهمیهپذیرش آزاد شناخته میشوند و انتخاب آنها بر اساس نمرههای کلی در زیرگروههای کشوری و در رشتههای انتخابیشان بررسی میشود. در ادامه، جدولی کوتاه شامل توضیحاتی از سهمیههای مختلف کنکور ارائه شده است.
توجه داشته باشید که سهمیههای ذکر شده در جدول مربوط به کنکور سراسری سال 1402 خواهد بود. داوطلبانی که هیچکدام از شرایط سهمیهها را ندارند، به عنوان داوطلبان سهمیهپذیر آزاد محسوب میشوند و روند پذیرش آنها بر اساس نمرات کلی آنها در زیرگروههای کشوری و رشتههای انتخابیشان صورت میپذیرد.
بیشتر بخوانید: رتبه در سهمیه چیست
بیشتر بخوانید: ضرایب دروس کنکور
بیشتر بخوانید: نمره خام کنکور سراسری
سهمیه پذیرش آزاد در آزمون کارشناسی ارشد
آزمون کارشناسی ارشد نیز دارای سهمیههای مختلفی برای تسهیل ورود داوطلبان مشمول به دانشگاه و ادامه تحصیل میباشد. این سهمیهها شامل سهمیه رزمندگان، سهمیه ایثارگران و سهمیه پذیرش آزاد هستند.
داوطلبانی که به هیچکدام از سهمیههای رزمندگان و ایثارگران تعلق ندارند، به عنوان داوطلبان سهمیه پذیرش آزاد شناخته میشوند و رتبهکل آنان در زیرگروه مربوطه با داوطلبان مشابه خود در کشور مقایسه میشود.
علاوه بر این، برای داوطلبان کارشناسی ارشد، سهمیهای به نام سهمیه استعداد درخشان کارشناسی ارشد نیز وجود دارد که در صورت داشتن شرایط مربوطه، میتوانند از آن استفاده کنند.
سهمیه رزمندگان کارشناسی ارشد
داوطلبانی که یکی از شرایط زیر را دارا باشند، مشمول این سهمیه در آزمون کارشناسی ارشد خواهند بود:
- 1. رزمندگانی که از تاریخ 31 شهریور 1359 تا همین تاریخ در سال 1367 حداقل 6 ماه حضور متناوب یا متوالی در جبهه داشتهاند.
- 2. پرسنل کادر ثابت، پیمانی و وظیفه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی که علاوه بر میزان موظفی، در بازه 31 شهریور 1359 تا همین تاریخ در سال 1367، 6 ماه متوالی یا 9 ماه متناوب در مناطق عملیاتی جنگ حضور داشتهاند.
- نکته: برای مشمولان سهمیه رزمندگان کارشناسی ارشد، نیاز است حداقل 80 درصد نمره آخرین فرد پذیرفتهشده در سهمیه پذیرش آزاد را کسب کنند؛ در غیر این صورت، سهمیه پذیرش آزاد برای آنها محاسبه خواهد شد.
سهمیه ایثارگران کارشناسی ارشد
مشمولان این سهمیه عبارتند از:
- 1. 25 درصد متعلق به همسر و فرزندان شهدا و مفقودالاثر، آزادگان، همسر و فرزندان آنان، جانبازان با حداقل 25 درصد جانبازی و همسر و فرزندان آنان.
- 2. 5 درصد متعلق به جانبازان کمتر از 25 درصد و همسر و فرزندان آنان به علاوه همسر و فرزندان رزمندگان با حداقل حضور 6 ماهه در جبهه.
- نکته: در صورتی که سهمیه ایثارگران توسط افراد بهرهمند از این سهمیه تکمیل نشد، افراد دارای سهمیه 5 درصد ایثارگری در اولویت قرار خواهند گرفت، البته در صورت کسب حد نصاب مورد نیاز. در صورتی که مجدداً سهمیه تکمیل نشد، داوطلبان سهمیه آزاد در اولویت قرار خواهند گرفت.
- داوطلبان کارشناسی ارشد برای بهرهمندی از سهمیه ایثارگران نیاز به حداقل 70 درصد نمره کل آخرین فرد پذیرفتهشده در سهمیه پذیرش آزاد دارند.
بیشتر بخوانید: ثبت نام کنکور کارشناسی ارشد سراسری
بیشتر بخوانید: انتخاب رشته کنکور کارشناسی ارشد
سهمیه پذیرش آزاد در آزمون دکتری
آزمون دکتری نیز با شرایط و سهمیههای مختلفی برای داوطلبان طراحی شده است. این سهمیهها شامل سهمیه 5 و 25 درصد ایثارگران، سهمیه رزمندگان، سهمیه مربیان و سهمیه پذیرش آزاد هستند.
داوطلبانی که از هیچکدام از سهمیههای ایثارگران، رزمندگان و مربیان بهرهمند نیستند، به عنوان داوطلبان سهمیه پذیرش آزاد شناخته میشوند و رتبهکل آنان با داوطلبان همسطحشان در سراسر کشور مقایسه میشود.
- سهمیه 25 درصد ایثارگران
این سهمیه، 25 درصد از ظرفیت هر رشته محل را به برخورداران خود اختصاص میدهد. افراد مشمول این سهمیه عبارتند از:
⬅️ همسر و فرزندان شهدا و مفقودالاثر
⬅️ آزادگان و همسر و فرزندان آنان
⬅️ جانبازان با حداقل 25 درصد جانبازی و همسر و فرزندان آنان
نکته: داوطلبانی که مطابق این شرایط هستند، برای بهرهمندی از تاثیر سهمیه 25 درصد ایثارگران در آزمون دکتری، باید حداقل 70 درصد نمره کل آخرین فرد پذیرفتهشده در سهمیه پذیرش آزاد را کسب کنند. - سهمیه 5 درصد ایثارگران
در این سهمیه، 5 درصد از ظرفیت هر رشته محل به افراد مشمول اختصاص دارد. افرادی که دارای یکی از شرایط زیر هستند، از این سهمیه بهرهمند خواهند بود:
⬅️ جانبازان با درصد جانبازی کمتر از 25 درصد به همراه همسر و فرزندان
⬅️ همسر و فرزندان رزمندگان با حداقل 6 ماه حضور داوطلبانه در جبهه
نکته: برای بهرهمندی از این سهمیه، فرد متقاضی باید حداقل 70 درصد نمره کل آخرین فرد پذیرفتهشده در گزینش آزاد هر رشته محل را کسب کرده باشد.
نکته: اگر سهمیههای ایثارگران توسط افراد بهرهمند از آن تکمیل نشوند، سهمیه 5 درصد ایثارگران به اولویت خواهند رفت، اما با توجه به کسب حد نصاب مورد نیاز. در صورتی که مجدداً سهمیه تکمیل نشود، داوطلبان سهمیه آزاد در اولویت قرار خواهند گرفت. - سهمیه پذیرش آزاد در آزمون دکتری
برای ورود به آزمون دکتری، سهمیههای مختلفی برای داوطلبان تعیین شده است. این سهمیهها شامل سهمیه رزمندگان و سهمیه مربیان میشود. - سهمیه رزمندگان:
برای بهرهمندی از این سهمیه، داوطلبان باید حداقل 6 ماه سابقه حضور داوطلبانه در مناطق عملیاتی جنگ ایران و عراق داشته باشند. همچنین باید حداقل 80 درصد نمره آخرین فرد پذیرفتهشده در سهمیه پذیرش آزاد را کسب کرده باشند.
نکته: فعالین بسیج در پایگاههای بسیج و نیروهای بسیجی فعال، مشمول این سهمیه نخواهند شد. - سهمیه مربیان:
در هر رشته محل، 10 درصد اضافه بر ظرفیت اعلام شده توسط سازمان سنجش به مربیان اختصاص خواهد یافت. به عنوان مثال، اگر ظرفیت پذیرش دانشجوی دکتری در رشتهای 10 نفر باشد، 1 نفر از افراد برخوردار از سهمیه مربیان پذیرفته خواهد شد. مربیان رسمی قطعی و رسمی آزمایشی تمامی دانشگاهها (دولتی، غیردولتی، آزاد) و موسسات آموزش عالی از افراد بهرهمند از این سهمیه هستند.
داوطلبان کنکور دکتری برای بهرهمندی از سهمیه مربیان باید حداقل 80 درصد نمره کل آخرین فرد پذیرفتهشده در سهمیه پذیرش آزاد را کسب کرده باشند.
لازم به ذکر است که داوطلبانی که از هیچکدام از سهمیههای ذکر شده بهرهمند نیستند، جز سهمیه پذیرش آزاد محسوب میشوند و با داوطلبان همسطحشان مقایسه و گزینش خواهند شد.
منظور از سهمیههای مختلف در آزمون دکتری، تسهیل راه داوطلبان با شرایط خاص برای ورود به دانشگاه و ادامه تحصیل است. در ادامه، به دیگر سهمیههای این آزمون اشاره خواهد شد.
بیشتر بخوانید: ثبت نام کنکور دکتری سراسری
بیشتر بخوانید: انتخاب رشته دکتری
در صورت نیاز به مشاوره تحصیلی با موبایل می توانید از خدمات سامانه ندای مشاور استفاده کنید. همچنین برای دانلود فایل pdf این مطلب روی سهمیه پذیرش آزاد چیست ۱۴۰۲کلیک کنید.
سهمیه پذیرش آزاد چیست
برچسب ها
سهمیه پذیرش آزاد چیست سهمیه پذیرش آزاد کنکور سراسری سهمیه پذیرش آزاد ارشد سهمیه پذیرش آزاد دکتری