دانشگاه شبانه یا نوبت دوم چیست
📚 خلاصه ای از مقاله دانشگاه شبانه یا نوبت دوم چیست:

در این مقاله به سوال دانشگاه شبانه چیست پاسخ داده شده و نحوه قبولی در دوره نوبت دوم بررسی و واحدهای دانشگاه شبانه و جزئیات آن توضیح داده شده است

دانشگاه شبانه یا نوبت دوم چیست
دانشگاههای شبانه، مؤسسات آموزش عالیی هستند که مانند دانشگاههای دولتی عمل میکنند، اما از دانشجویان هزینهی شهریه دریافت میکنند. این دانشگاهها به دانشجویان نوبت دوم اجازه میدهند در کنار دانشجویانی که در دورههای روزانه قبول شدهاند، تحصیل کنند و در نهایت مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا را دریافت کنند.
هدف بسیاری از افرادی که در آزمون کنکور سراسری شرکت میکنند، این است که رتبهی بالا کسب کرده و در دانشگاههای روزانه و دولتی قبول شوند. با این حال، به دلیل رقابت فراوان بین متقاضیان برای شرکت در آزمون کنکور، احتمال دارد که افراد نتوانند رتبهی بسیار بالایی را برای ورود به دانشگاههای دولتی کسب کنند. در این موقعیت، دانشگاه شبانه یا نوبت دوم بهترین گزینه برای افراد است. اما دانشگاه شبانه یا نوبت دوم چیست؟
بسیاری از متقاضیان با خواندن دفترچه راهنمای انتخاب رشته سازمان سنجش، فهمیدهاند که دانشگاههای شبانه وجود دارند. اما شاید برخی از آنها نسبت به نحوهی تدریس در این دانشگاهها آگاهی کافی نداشته باشند و میخواهند بدانند دقیقاً دانشگاه شبانه یا نوبت دوم چیست؟ هزینهی شهریه در این دانشگاهها چقدر است و چه شرایطی برای پذیرش در آنها وجود دارد. در ادامه این مقاله، قصد داریم شما را با این دانشگاهها و شرایط پذیرش در آنها آشنا کنیم.
دانشگاه شبانه یا نوبت دوم به چه معناست؟
یکی از اهداف اساسی بسیاری از داوطلبان کنکور این است که بتوانند در دانشگاههای دولتی و روزانه قبول شده و در رشتهی تحصیلی مورد علاقه خود تحصیل کنند. از نظر اعتبار مدرک، دانشگاههای دولتی بالاترین سطح اعتبار را دارند، با این حال، در شرایط خاصی، دانشگاههای آزاد و غیردولتی نیز میتوانند در ردهبندی دانشگاهها محل قرار گیرند.
با توجه به اعتبار مدرک دانشگاههای دولتی و شرایط تحصیل در آنها، بسیاری از داوطلبان به دنبال انتخاب رشته در دانشگاههای دولتی هستند و به طبع، فقط داوطلبانی با رتبههای بالا و عملکرد بسیار برتر میتوانند در دانشگاههای دولتی پذیرفته شوند. حالا، برای داوطلبان یک گزینه به نام دانشگاه شبانه وجود دارد که میتوانند آن را در فرم انتخاب رشته کنکور انتخاب کنند.
به این معناست که دانشگاه شبانه یا نوبت دوم، نیازی به تحصیل در ساعات شبانهروز در دانشگاه مدنظر ندارد. به جای آن، دانشجویان در کنار همه دانشجویان دانشگاههای سراسری و دولتی که در رشتههای روزانه قبول شدهاند، تحصیل میکنند و مدرک فارغ التحصیلی آنها، همان مدرک دانشگاه دولتی است. همچنین، اعتبار مدرک دانشگاه شبانه همانند مدرک روزانه است.
درسهای دانشگاه شبانه نیز بسته به رشته قبول شده توسط داوطلبان متفاوت است و همانند دروس دانشجویان روزانه است. به این ترتیب، دانشجویان دوره دوم نیز باید در کلاسهای دانشجویان روزانه شرکت کرده و به همان شیوه تحصیل کنند. تفاوت اصلی بین دانشگاه شبانه و روزانه، مبلغ شهریه است که دانشجویان شبانه باید به صورت ترمی آن را پرداخت کنند، در حالی که دانشجویان روزانه معاف از پرداخت این هزینه هستند.
در حال حاضر، بسیاری از دانشگاههای دولتی ظرفیتی برای دوره شبانه فراهم میکنند. علاوه بر دفترچه انتخاب رشته کنکور، لیستی از این دانشگاهها را نیز در جدول زیر میتوانید مشاهده کنید.
بیشتر بخوانید: صفر تا صد انتخاب رشته
بیشتر بخوانید: پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی
رتبه قبولی در دانشگاه شبانه یا نوبت دوم
یکی از سوالاتی که برای داوطلبان کنکور سراسری پیش میآید، این است که رتبه قبولی در دانشگاهها در دوره شبانه یا نوبت دوم چگونه محاسبه میشود؟ به طور کلی، هر یک از دانشگاههای شبانه دارای معیارهای خاصی برای پذیرش دانشجو میباشند. برخی از دانشگاهها ظرفیت بیشتری برای پذیرش داوطلبان کنکور سراسری دارند و این باعث میشود که داوطلبان با رتبههای پایینتر نیز بتوانند در این دانشگاهها قبول شوند.
در کل، نمیتوان به طور دقیق رتبه قبولی در دانشگاه شبانه یا نوبت دوم را تعیین کرد. با این حال، بر اساس نوع رشته و نوع دانشگاه، میتوان گفت که داوطلبانی که در کارنامه اولیه کنکور رتبه بالایی برای قبولی در دانشگاههای دولتی و روزانه کسب نکردهاند، میتوانند به راحتی در دانشگاههای شبانه رشته مورد علاقه خود را انتخاب کنند و در این دانشگاهها قبول شوند.
به عنوان مثال، یک داوطلب کنکور سراسری ممکن است در زیرگروه 1 رتبهی 840 را کسب کند. این داوطلب موفق نشده است در دانشگاههای دولتی مانند دانشگاه اصفهان قبول شود؛ اما میتواند در دوره شبانه دانشگاه اصفهان پذیرفته شده و تحصیلات خود را در این دانشگاه ادامه دهد.
رتبه مذکور نسبت به رتبههای برتر کنکور بوده، زیرا دانشگاه اصفهان رتبه بالایی را برای پذیرش دانشجویان در نظر میگیرد. همچنین، در صورتی که دانشجویان تمایل داشته باشند در دانشگاههای شبانه دیگری مانند دانشگاه بیرجند رشته مورد علاقه خود را انتخاب کنند، باید آگاه باشند که رتبه قبولی در این دانشگاهها پایینتر است و بسیاری از داوطلبانی که موفق به کسب رتبه بسیار بالا نشدهاند، میتوانند در دانشگاههای شبانه تحصیل کنند.
بیشتر بخوانید: انتخاب رشته کنکور سراسری
بیشتر بخوانید: انتخاب رشته کنکور کارشناسی ارشد
بیشتر بخوانید: انتخاب رشته دکتری
شهریه دانشگاه شبانه یا نوبت دوم به چه صورتی محاسبه میشود؟
دانشجویان پذیرفته شده در رشتههای مختلف در دانشگاههای نوبت دوم موظف هستند که مطابق با شهریه اعلام شده در دانشگاههای دولتی و شبانه، به صورت ترم به ترم شهریه را پرداخت کنند. میزان شهریه دانشگاه شبانه یا نوبت دوم برای هر یک از مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در جداول زیر ذکر شده است. لازم به ذکر است که شهریههای دانشگاهها در هر رشته تحصیلی ممکن است متفاوت باشند.
در جدول زیر، میزان شهریه کارشناسی در دانشگاههای شبانه اعلام شده است. این مبالغ شهریه عموماً کمتر از مقدار شهریه دانشگاههای آزاد میباشد.
به طور معمول، تعداد پذیرش دانشجویان شبانه در مقطع کارشناسی ارشد نسبت به سایر دورهها کمتر است و حدوداً 2 تا 3 نفر در هر رشته پذیرش میشوند. بنابراین، داوطلبانی که رتبههای بهتری دارند، میتوانند با دریافت اطلاعات در مورد شهریه کارشناسی ارشد شبانه، در این دانشگاهها رشته مورد علاقه خود را انتخاب کنند.
دانشجویان دکتری نیز به دلیل آموزشهای تخصصی که در این مقطع ارائه میشود، معمولاً مبالغ شهریه بالاتری نسبت به دو مقطع قبلی دارند. محدوده شهریه دکتری شبانه در جدول زیر آورده شده است.
بیشتر بخوانید: شهریه کارشناسی ارشد
بیشتر بخوانید: شهریه کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور
بیشتر بخوانید: شهریه دانشگاه آزاد
شرایط تحصیل در دانشگاه نوبت دوم چگونه است؟
در این بخش قصد داریم به سوال شما درباره شرایط تحصیل در دانشگاه نوبت دوم پاسخ دهیم. همانطور که قبلاً اشاره شد، تفاوت اصلی بین دانشگاه نوبت دوم و دانشگاه روزانه در مورد هزینهها و شهریه است. در دانشگاه نوبت دوم، شهریه به صورت ثابت و متغیر محاسبه میشود. برای اطلاعات دقیقتر درباره هزینهها، به دانشگاه مورد نظر خود مراجعه کنید و کارشناسان ایران تحصیل نیز میتوانند بهترین راهنمایی را در این زمینه به شما ارائه کنند.
موضوع بعدی مربوط به تسهیلات دانشگاهی است. در دانشگاه نوبت دوم، تسهیلات چگونه ارائه میشوند؟
یکی از تسهیلات اصلی در دانشگاه، خوابگاه است. باید بدانید که اولویت استفاده از خوابگاه برای دانشجویان روزانه است و تنها در صورت وجود تعداد کافی خوابگاهها، دانشجویان نوبت دوم نیز میتوانند از خدمات خوابگاه بهرهمند شوند. اما باید توجه داشت که دفترچه سال جاری هیچ تسهیلاتی را برای دانشجویان نوبت دوم در نظر نگرفته است.
در مورد وامها نیز موضوع مشابه است. اولویت وامدهی برای دانشجویان روزانه است، اما اگر دانشگاه قابلیت پرداخت وام را داشته باشد، ممکن است برای دانشجویان نوبت دوم نیز وام در نظر بگیرد. حالا که در مورد دانشگاه روزانه و نوبت دوم در انتخاب رشته اطلاعاتی نسبی به دست آوردید، در ادامه به جزئیات بیشتری از این دو مورد خواهیم پرداخت.
تفاوت بین دانشگاه روزانه و دانشگاه نوبت دوم چیست؟
برای دریافت پاسخ به سوال “دانشگاه نوبت دوم چیست؟”، با ما همراه باشید. دانشگاه نوبت دوم، در واقع همان دانشگاه روزانه است که تحت نظارت وزارت علوم قرار دارد و تفاوت آن تنها در میزان هزینه است. در دانشگاههای روزانه، تحصیل رایگان است؛ اما در دانشگاههای نوبت دوم شهریه دریافت میشود. با این حال، امکانات آموزشی در دانشگاه نوبت دوم به طور کامل با دانشگاه روزانه یکسان است.
دانشجویان نوبت دوم ملزم به تعهد خدمت نمیباشند و همچنین آنها میتوانند از تسهیلات کاملاً معادل دانشجویان روزانه بهرهمند شوند. چارت دروس و زمان برگزاری کلاسها نیز در این دانشگاهها با دانشگاههای روزانه یکسان است.
تفاوت اعتبار مدرک دانشگاه نوبت دوم و روزانه چگونه است؟
درباره تفاوت اعتبار مدرک دانشگاه نوبت دوم و روزانه باید بگوییم که هیچ تفاوتی بین آنها وجود ندارد. آنچه مهم است، سابقه، تجربه و مهارتهای شما است. شاید شما هم با افرادی که به دنبال کار هستند واکنشهایی شبیه به این دیده باشید که نام دانشگاه و نوع مدرک برای شرکتها آنقدر مهم نیست.
بنابراین، اگر به شما توضیح دهیم مدرک دانشگاه نوبت دوم چیست، باید بگوییم که ارزش آن با مدرک روزانه هیچ تفاوتی ندارد. البته باید توجه داشت که دانشگاهی که در آن به صورت شبانه تحصیل کردهاید مهم است، زیرا در دانشگاههای معتبر سطح علمی و آموزشی بالاتری خواهد بود.
دارندگان مدارک شبانه میتوانند در آزمونهای استخدامی (با توجه به رشته خود) شرکت کنند و هیچ مانعی برای آنها وجود ندارد. بنابراین، مهم است تا شما به دانش و تواناییهای خود توجه کنید و در آزمونها و مصاحبههای استخدامی از آنها بهرهبرداری کنید.
بیشتر بخوانید: لیست دانشگاه های بدون کنکور
بیشتر بخوانید: تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد
رشتههای تحصیلی در دانشگاه های نوبت دوم
در هر گروه آموزشی برخی از رشتهها به صورت شبانه ارائه میشوند. در صورتی که به دنبال پاسخ سوال رشتههای دانشگاه نوبت دوم هستید، در ادامه میتوانید این موارد را ملاحظه کنید. در این قسمت به قسمتی از رشتهها اشاره شده است در صورتی که برای رشتهی خاص سوال دارید، میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید تا راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
بیشتر بخوانید: رشته های مجاز و ممنوع برای اتباع افغانی و خارجی
بیشتر بخوانید: لیست رشته های کنکور کاردانی به کارشناسی
در صورت نیاز به مشاوره تحصیلی می توانید از خدمات سامانه ندای مشاور استفاده کنید. همچنین برای دانلود فایل pdf این مطلب روی دانشگاه شبانه یا نوبت دوم چیست کلیک کنید.

دانشگاه شبانه یا نوبت دوم چیست
برچسب ها
دانشگاه شبانه دوره نوبت دوم چیست معرفی صفر تا صد دانشگاه شبانه واحدهای دانشگاه نوبت دوم قبولی در نوبت دوم یعنی چه؟