خوابگاه خودگردان چیست؟
📚 خلاصه ای از مقاله خوابگاه خودگردان چیست؟:

خوابگاه خودگردان چیست؟ برای کسب اطلاع از قوانین خوابگاه خودگران و شرایط رزرو آن در تمامی شهر ها با این مقاله همراه باشید

خوابگاه خودگردان چیست؟
قبولی در دانشگاه، علاوه بر مزایای فراوانی که برای افراد به همراه دارد، گاهی همراه با چالشهایی است. به عنوان مثال، برخی افراد ممکن است در دانشگاه مورد قبول قرار نگیرند و برای ادامه تحصیل مجبور به مهاجرت به شهری دیگر شوند.
در صورت مهاجرت، یکی از نگرانیهای اولیه تأمین مسکن و انتخاب محل اقامت است. برخی دانشگاهها امکان ارائه خوابگاه به دانشجویان خود را دارند که این امر مشکلی را برای آنان به وجود نمیآورد. اما در برخی دانشگاهها، خوابگاههای مناسبی موجود نیستند و یا دانشجو شرایط دریافت خوابگاه را ندارد؛ در این صورت، نیاز است که فرد به صورت شخصی تدابیری اتخاذ نموده و یا از خوابگاههای خودگردان استفاده کند. این ممکن است برای بسیاری از افراد سوال باشد که خوابگاه خودگردان به چه معناست؟ در اینجا قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم و قوانین و شرایط استفاده از خوابگاههای خودگردان را توضیح دهیم.
معرفی خوابگاه خودگردان
خوابگاههای خودگردان توسط اشخاص غیرمرتبط با دانشگاه مدیریت میشوند و این اشخاص با دانشگاه توافق میکنند که مسئولیت مدیریت خوابگاه را بر عهده بگیرند. البته، تا به امروز مشاهده شده است که دانشگاه قادر نبوده است که به طور کامل بر فعالیتهای این خوابگاهها نظارت کند. به عنوان مثال، یکی از انتقادهایی که به خوابگاههای خودگردان مطرح میشود، این است که در مقابل هزینههای دریافتی، امکانات کمی دارند.
آمارها حاکی است که در حال حاضر، در کشور ۲۵۲ هزار نفر ظرفیت خوابگاهی وجود دارد، که از این تعداد تقریباً ۲۰۲ هزار نفر ظرفیت، خوابگاههای متعلق به دانشگاهها هستند و ۲۶ هزار نفر ظرفیت، خوابگاههای اجارهای میباشد. تنها ۲۴ هزار نفر ظرفیت خوابگاهی در کشور را خوابگاههای غیردولتی و خودگردان تشکیل میدهند که تقریباً ۹٫۵ تا ۱۰ درصد از کل ظرفیت خوابگاهی را تشکیل میدهد.
اگرچه نسبت ۹٫۵ درصد ظرفیت خوابگاهها و ۱۰ درصد دانشجویان ساکن در این خوابگاهها کمی است، اما این مسئله به معنای عدم وجود مشکلات نیست.
در کل، میتوان گفت که خوابگاهها باید به عنوان خانه دوم دانشجویان غیربومی، دارای امکانات کامل باشند؛ اما در حال حاضر، مشکلات فراوانی در خوابگاهها وجود دارد که باید برطرف شود. در ادامه، برخی از این مشکلات را بررسی خواهیم کرد.
معایب خوابگاههای خودگردان
در بخش قبل، سعی کردیم توضیح دهیم خوابگاه خودگردان چیست؟ حالا در این بخش به بررسی مشکلات خوابگاههای خودگردان میپردازیم.
- یکی از مشکلات رایج، هزینههای بالا است. این خوابگاهها امکانات محدودی دارند و از دانشجویان هزینههای بیش از حدی دریافت میکنند.
- به علاوه، امکانات آنها با ظرفیت اتاقها همخوانی ندارد و ممکن است تعدادی از دانشجویان در یک اتاق چهارنفره، به طور ناقص سکونت کنند.
- یکی دیگر از مشکلات این خوابگاهها، عدم وجود سرویس حمل و نقل است.
- برخی از دانشجویان نیز ناراحتی خود را از عدم تطابق امکانات این خوابگاهها با خوابگاههای دانشگاهی ابراز میکنند. همچنین، مشکلات بهداشتی و نظافت نیز در این خوابگاههای دانشجویی مورد توجه قرار نمیگیرند.
قوانین خوابگاه های خودگردان
- قوانین و مقررات مربوط به اسکان در خوابگاههای خودگردان عبارتند از:
? تنها افرادی که مجوز کتبی برای تعویض اتاق دریافت کردهاند، مجاز به تغییر اتاق میباشند.
? تعداد اشخاص در هر اتاق توسط مدیریت خوابگاه تعیین میشود و دانشجویان ساکن در یک اتاق حق مخالفت با ورود افراد جدید را ندارند.
? دانشجویانی که در خوابگاه ساکن میشوند، موظف به تخلیه خوابگاه در تاریخ مقرر شده هستند و در صورت عدم تخلیه در مهلت تعیین شده (حداکثر ۱۰ روز پس از شروع ترم تحصیلی)، بر اساس مقررات صندوق رفاه، هزینههای مربوط به استفاده از خوابگاه برای نیمسال تحصیلی کامل محاسبه و از آنها دریافت خواهد شد.
? در صورت عدم تخلیه خوابگاه در مهلت تعیین شده توسط مدیریت خوابگاه، مجوز تخلیه اتاق صادر میشود و اطلاعات مربوطه به مراجع ذیصلاح جهت پیگیریهای لازم ارسال میشود.
? شرایط استفاده از خوابگاه برای اقوام مختلف یکسان است و تفاوت اصلی در میزان هزینه و شهریه خوابگاه وجود دارد.
? خوابگاه هیچگونه مسئولیتی در قبال گم شدن اشیاء فردی ندارد و هر دانشجو موظف به حفظ مالکیت شخصی خود میباشد.
? دانشجویان مجاز به پخت غذا در اتاق خود نیستند.
? تغییر یا تعویض قفل و سایر وسایل مربوط به اتاق بدون هماهنگی ممنوع است.
? هر دانشجو موظف است محل سکونت خود را نظافت کند.
? برای تعمیرات مربوط به تاسیسات مثل قفل و پریز، انشعاب آب و غیره، باید به مسئولین مربوطه اطلاع داده شود تا بررسی و تعمیرات لازم انجام شود.
? دانشجویان مجاز به جابجایی وسایل خوابگاهی نمیباشند.
? در ابتدای سکونت در خوابگاه، مبلغی به عنوان ودیعه از دانشجو دریافت میشود و در صورت وقوع خسارت در خوابگاه، میزان آن از مبلغ ودیعه کسر خواهد شد.
? اقامت افراد غیرساکن در خوابگاه ممنوع است.
? تأمین لوازم شخصی مانند پتو، تشک، بالش و… به عهده دانشجو میباشد.
? در هنگام تخلیه خوابگاه، دانشجو موظف است اتاق را به طور کامل تمیز کند. - قوانین و مقررات مربوط به مشاهده، مهمانی و سفر نیز عبارتند از:
? حداکثر مدت اقامت مهمانان درجه یک سه شب میباشد.
? تمامی افراد مهمان در صورت ارائه مدارک معتبر مجاز به اقامت میباشند.
? دختران مجاز به حضور در خوابگاه تا چهار شب در هر ماه هستند و میتوانند در خانه خویشاوندانی که قبلاً معرفی کردهاند، اقامت کنند.”
هزینه های خوابگاههای خودگردان
هزینه هر خوابگاه براساس ظرفیت اتاق و تعداد ماههای هر ترم تحصیلی و با توجه به تعرفههای صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری محاسبه میشود و دانشجو میبایست این هزینه را از طریق صندوق رفاه پرداخت کند.
خوابگاههای خودگردان برای اسکان دانشجویان و ارائه امکاناتی مانند اینترنت، کمد شخصی، ماشین لباسشویی، اتو، یخچال، آشپزخانه، تلویزیون، فضای باز و … هزینه از دانشجویان دریافت میکنند. ما در ادامه مقدار تقریبی این هزینهها را ذکر خواهیم کرد.
✅ عوامل مؤثر بر هزینه خوابگاههای دانشگاه خودگردان سال ۱۴۰۲ عبارتند از:
? در دسترس بودن خوابگاه که شامل فاصله تا سالن غذاخوری خوابگاه، فاصله تا دانشکده، فاصله تا مناطق خدمات شهری، فاصله تا مراکز درمانی، فاصله تا مراکز خرید و فاصله تا اماکن فرهنگی و ورزشی میشود.
? وضعیت کیفی ساختمان خوابگاه شامل عمر ساختمان، سیستمهای تاسیساتی برق، رنگآمیزی (نقاشی، دیوار نوشته)، نورپردازی و روشنایی و مجموعه اتاقهای خوابگاه است.
? نوع اقامتگاه مانند سوئیت خوابگاهی، واحد آپارتمانی و … نیز در تعیین هزینه تأثیرگذار است. امکانات درمانی و رفاهی نیز در میزان هزینهها نقش دارند که شامل مراکز درمانی، پزشک عمومی، خدمات مشاوره، دندانپزشک، داروخانه، فروشگاه و کافیشاپ دانشجویی، رستورانهای آزاد، نانوایی، آرایشگاه، دفتر پیشخوان دولت، آژانس، سرویس تاکسی و … میشود.
شرایط دریافت خوابگاههای دانشجویی
به طور کلی، تمام دانشگاهها خوابگاه دانشجویی دارند، اما برای آگاهی از شرایط دریافت خوابگاههای دانشجویی، لازم است بخش پایانی دفترچه را مطالعه کنید. به طور معمول، اکثر دانشگاههای دولتی (نیمهوقت) خوابگاهی برای اسکان دانشجویان دارند.
- اسکان دانشجویان روزانه در اولویت برخوردار خواهد بود. اما پس از اسکان دانشجویان روزانه و در صورت وجود ظرفیت، درخواستهای اسکان دانشجویان شبانه نیز مورد بررسی قرار میگیرند. برای استفاده از خوابگاه:
- افراد واجد شرایط باید در ابتدای هر ترم تحصیلی به اداره امور خوابگاهها مراجعه کرده و با ارائه برگه انتخاب واحد مربوط به آن ترم، مجوز سکونت خود را دریافت کنند.
- دانشجویانی که درخواست خوابگاه دارند، باید در هنگام ورود به خوابگاه، تعهدنامه مربوط به صندوق رفاه دانشجویان را ارائه کنند. لازم به ذکر است که دانشجویانی که ودیعه یا وام مسکن دریافت میکنند، امکان استفاده از امکانات خوابگاه دانشجویی را نخواهند داشت.
- دانشجویان سنواتی در همه رشتهها، دانشجویان دوره PhD و رزیدنتی، دانشجویان جابجایی، دانشجویان انتقالی، بورسیهداران سازمانهای نظامی اعم از ارتش، سپاه، نیروی انتظامی و سایر سازمانها نیز در اولویت قرار نخواهند گرفت.
- همچنین، دانشجویان پس از فراغت از تحصیل، انصراف یا اخراج از دانشگاه، و همچنین دانشجویانی که به هر دلیلی قطع ارتباط آموزشی دارند (مانند مرخصی تحصیلی یا تعلیق انضباطی)، اجازه استفاده از خوابگاه را نخواهند داشت.
اولویت دریافت خوابگاه دانشجویی
همانطور که در قسمت های فوق اشاره کردیم، طبق قوانین خوابگاه خودگردان یک سری از دانشجویان در اولویت برای دریافت خوابگاه هستند که در ادامه این دانشجویان را بررسی خواهیم کرد.
مدت زمان مجاز برای استفاده از خوابگاه دانشجویی
تمامی افرادی که در خوابگاه های دانشجویی سکونت دارند، در مدت زمانی معلوم حق استفاده از خوابگاه را خواهند داشت که در ادامه این موارد را بررسی خواهیم کرد.

خوابگاه خودگردان چیست؟
برچسب ها
خوابگاه خودگردان خوابگاه خودگردان چیست تفاوت خوابگاه خودگردان با دولتی شرایط خوابگاه خودگردان هزینه خوابگاه خودگردان